Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stille getuigen: Vliegtuigwrakken uit WO 2

VEENDAM – Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Groningen en Drenthe meer dan 250 vliegtuigen neergeschoten of door motorpech neergestort. Dit is gemiddeld één vliegtuig per week. Sommige wrakken, zoals in Oostwold, zitten nog altijd diep in de grond. In de jaren negentig zijn er in Groningen door vrijwilligers diverse wrakken opgegraven. Samen met de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht zorgden ze voor een zorgvuldige en respectvolle berging en identificatie van de oorlogsslachtoffers.

Kibbelgaarn

Helaas bleef er, nadat diverse musea delen van vliegtuigen opgeborgen hadden, nog veel materiaal over. Niet verwonderlijk als we bedenken dat er alleen al in Nederland meer dan 6000 vliegtuigen zijn neergestort. Een deel van de in Groningen en Drenthe gevonden wrakken kwam in een boerenschuur te Kibbelgaarn terecht.

Tot en met 9 september toont het Veenkoloniaal Museum onderdelen van diverse vliegtuigen die opgeslagen lagen in de schuur in Kibbelgaarn. Het zijn stille getuigen van de luchtoorlog boven Noord Nederland.

 

 

  • Veenkoloniaal Museum. Museumplein 5, Veendam

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.