Direct naar de inhoud.

Treant sluit verloskunde en kindergeneeskunde in Refaja

  • door:
  • op:
Refaja ziekenhuis (Foto: BJ Brinkman rtv1)

STADSKANAAL – Treant concentreert de klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde vanaf half september stapsgewijs definitief op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Voor poliklinische zorg, dagbehandelingen en voor- en nazorg kunnen patiënten wel op alle drie ziekenhuislocaties van Treant terecht.

“Zorg voor onze jonge patiënten en hun familie leveren we het liefst op drie locaties, maar dat lukt niet op een verantwoorde manier als gevolg van een structureel tekort aan kinderartsen”, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. “We staan met onze rug tegen de muur. Patiëntveiligheid gaat altijd voor en daarom moeten we de klinische zorg concentreren in Emmen. We zijn ons goed bewust van mogelijke gevolgen voor onze jonge patiënten en hun familie. Met de keuze voor locatie Scheper kunnen we kwaliteit van zorg garanderen en houden we de gevolgen voor onze patiënten zo beperkt mogelijk”.

Refaja Stadskanaal
Treant voert de concentratie vanaf september stapsgewijs in. De afdelingen Klinische Verloskunde en Klinische Kindergeneeskunde op locatie Scheper in Emmen gaan per 13 september weer open. De afdelingen op locatie Refaja in Stadskanaal sluiten per 13 september 18.00 uur. Op locatie Bethesda in Hoogeveen sluiten deze twee klinische afdelingen op 15 oktober. Stadskanaal sluit eerder omdat daar het tekort aan klinisch verloskundigen relatief het grootst is.

Gevolgen voor de patiënt
De concentratie heeft gevolgen voor de geboortezorg en de (spoedeisende) zorg voor kinderen. Patiënten uit de regio Stadskanaal en Hoogeveen kunnen straks bevallen in Emmen. Het WZA in Assen is bereid en in staat om waar nodig bevallingen over te nemen. Ook met de ziekenhuizen in Hardenberg, Scheemda en Zwolle hebben we goede afspraken gemaakt over het eventueel overnemen van zorg. Voor poliklinische zorg, dagbehandelingen en voor- en nazorg kunnen patiënten weer op alle drie ziekenhuislocaties van Treant terecht. Voor de meeste zorg kunnen patiënten dus nog steeds terecht op de ziekenhuislocatie bij hen in de buurt.

Thuisbevallingen
Thuis bevallen blijft gewoon mogelijk, al zal er door verloskundigen uit voorzorg mogelijk eerder worden gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de verloskundigen geïnformeerd dat in voorkomende gevallen gekozen kan worden voor een poliklinische bevalling zonder eigen bijdrage.

Scenario’s en samenwerking
Treant kondigde deze maatregelen mei jongstleden aan. Sindsdien is er veelvuldig overleg geweest met alle betrokken partijen waaronder verzekeraars, huisartsen, verloskundigen, betrokken gemeenten en de IGJ. Alle mogelijke scenario’s zijn onderzocht. Zo heeft Treant samen met Zilveren Kruis gesproken met de ziekenhuizen in het Noorden om te bezien of zij op korte termijn kinderartsen konden leveren of detacheren. Dat bleek echter niet mogelijk. Zilveren Kruis laat dan ook in reactie op het definitieve besluit weten geen alternatieven meer te zien voor concentratie in Emmen. Concentratie in Emmen is daarmee de enige verantwoorde manier om klinische verloskundige en kindergeneeskunde zorg te behouden voor deze regio. Op verzoek van de IGJ zijn de mogelijke gevolgen van de concentratie in Emmen in kaart gebracht. De IGJ is van alle gesprekken en ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Alle afwegingen staan beschreven in het beslisdocument dat op de website van Treant te lezen is. Van de Wiel: “Niemand wil dit, ook Treant niet. We zijn inmiddels wel zo ver dat we allemaal beseffen niet anders te kunnen, langer wachten is simpelweg onverantwoord. We hebben goede afspraken gemaakt hoe we de zorg gegeven de personeelstekorten zo goed mogelijk kunnen organiseren. Alleen door samen te werken kunnen we goede, bereikbare en betaalbare zorg voor deze regio behouden”.

Langere termijn
Voor de langere termijn werkt Treant samen met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Ommelander Ziekenhuis Groningen, HZD (Huisartsenzorg Drenthe), Zilveren Kruis en Menzis toekomstscenario’s uit voor het ziekenhuislandschap in Drenthe en Zuidoost-Groningen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal