Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grootste stoomspektakel van Noord-Nederland barst los

Foto: Lars Blaauw

STADSKANAAL – Op zaterdag 15 en zondag 16 september vindt de vijfde editie van het stoomspektakel ‘Stadskanaal onder Stoom’ plaats. Tijdens deze lustrumeditie rijden er vele stoomtreinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Speciale gast is dit jaar stoomlocomotief ‘Tom’ van Hoogovens Stoom uit IJmuiden. Maar niet alleen treinen, ook stoommachines, historische bussen en modeltreinen zijn te zien in Stadskanaal.

 Stoomlocomotief ‘Tom’

Een oude bekende op bezoek bij Museumspoorlijn STAR? Daar lijkt het haast wel op. Tijdens Stadskanaal onder Stoom komt stoomlocomotief ‘Tom’ van Hoogovens Stoom uit IJmuiden in actie bij Museumspoorlijn STAR.  ‘Tom’ lijkt erg veel op stoomlocomotief ‘Anna’, waar de STAR in de beginjaren mee gereden heeft. ‘Tom’ is een broertje van de ‘Anna’, en ziet er door z’n kleurstelling bijna hetzelfde uit.  Een bekend gezicht dus!  De ‘Tom’ zal de stoomtreinen tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden.

Naast de ‘Tom’ zal ook de historische diesellocomotief 162 van de Stichting 162 tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden.  Beide zullen elkaar afwisselen. Het is de laatste keer dat de ‘162’ bij de STAR te zien is.  De locomotief en de stichting hebben definitief onderdak gevonden bij de collega’s van de Museumbuurtspoorweg in Haaksbergen.

Jarige job

We hebben ook wat te vieren. Onze eigen stoomlocomotief, de 52 8060-7, is dit jaar namelijk 75 jaar! De ruim 130 ton zware machine is in 1943 gebouwd en heeft tot eind jaren ’80 dienst gedaan voor de Deutsche Reichsbahn in de DDR. Na wat omzwervingen is de locomotief ruim 10 jaar geleden bij de STAR terecht gekomen. In Stadskanaal is de ‘8060’ geheel in eigen beheer gereviseerd en weer in dienst gesteld. De jarige zal tijdens Stadskanaal onder Stoom de stoomtreinen tussen Stadskanaal en Veendam rijden. Dat doet de locomotief afwisselend met een historische diesellocomotief uit 1955.

Meer stoom en modelspoor

Er zijn niet alleen stoomtreinen te zien. Op het emplacement Stadskanaal zijn ook diverse werkende stoommachines te zien. In de loods bij station Stadskanaal is een beurs met kleine treinen. En om het stoomfeest compleet te maken rijdt ook de ‘vuurloze’ stoomlocomotief op het emplacement, net als een ministoomtrein. Bezoekers kunnen een stukje op deze locomotief en de ministoomtrein meerijden. En in onze werkplaats kan men een kijkje achter de schermen nemen. Zo is de revisie van stoomlocomotief 52 8082 te zien.

Speciale dagkaarten

Tijdens Stadskanaal onder Stoom gelden er speciale dagkaarten, Die geven toegang tot het evenement en zijn de hele dag geldig in alle treinen. Kaarten zijn aan het loket te koop, of in de voorverkoop als e-ticket via de website van de STAR.

Meer informatie

Meer informatie over Stadskanaal onder Stoom is toe vinden op de website van Museumspoorlijn STAR: www.stadskanaalrail.nl.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.