Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Sprookjeslicht Pixi ontwaakt in Drentse bossen

Pixi keert terug in Drentse bossen

DROUWEN – Donderdag 11 oktober wordt de Pixi door wethouder Nynke Houwing van de gemeente Borger-Odoorn wakker gemaakt voor een nieuw seizoen. Hiermee ontwaakt een lichtkunstwerk in de ‘donkere’ Drentse bossen. De Pixi is geïnspireerd op patronen in de natuur en wordt ervaren in het totale duister. Het lichtkunstwerk is van 13 oktober tot begin januari – 2 avonden per week – te bezoeken bij buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen.

Lichtpulsjes

De Pixi is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen. Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. In het duister van de Drentse bossen maken ze contact met hun soortgenoten, en met de toeschouwer. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg.

Lovende reacties

De Pixi ontwaakte in 2017 voor het allereerst. Meer dan 1400 mensen volgden toen de lichtjes en er kwamen vanuit binnen- en buitenland lovende reacties (Lonely Planet, The Verge). Dit jaar kan de Pixi van 13 oktober tot begin januari elke woensdag en zaterdag bezocht worden. Bezoekers kunnen een ticket kopen op www.staatsbosbeheer.nl/pixi. De ervaring van vorig jaar leert dat de plaatsen snel vergeven zijn, zeker in vakantieperiodes.

Duister en stil
Boswachter Martijn Harms: “De Pixi is een prachtig voorbeeld dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan. Je loopt de route in kleine groepjes in het duister en in stilte. In het donkere, stille bos ervaar je de Pixi nog intenser. Met behulp van een speciale lantaarn en de Pixies volg je het pad.”

Elk bezoek uniek
Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Kunst in de natuur
Staatsbosbeheer en WERC zochten in een zorgvuldig proces naar een passende omgeving in Drenthe. Daarbij zijn ecologen en natuurliefhebbers uitgenodigd voor advies. Een onafhankelijk bureau heeft een ecologische toets uitgevoerd. Bij de installatie is goed gekeken naar de invloed van de Pixi op de omgeving. Hierop zijn variabelen zoals lichtintensiteit, kleur en plaatsing van het kunstwerk afgesteld.

De Pixi werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.