Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Feestelijke opening Taalhuis Stadskanaal

Bibliotheek Stadskanaal – (Foto: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – Eén op de negen Nederlanders heeft te veel moeite met lezen en schrijven om volop mee te kunnen doen in de samenleving, ook in Stadskanaal. Daarom wordt donderdag 1 november in de bibliotheek aan de Continentenlaan 2 het Taalhuis geopend. De feestelijke openingshandeling wordt door wethouder Johan Hamster verricht om 15.30 uur.

Alles begint met taal: dingen begrijpen, de eigen wensen kenbaar maken, zaken zelfstandig regelen, contact met anderen, onderdeel zijn van onze samenleving. In het nieuwe Taalhuis krijgen inwoners van de gemeente Stadskanaal de mogelijkheid om hun basisvaardigheden op het gebied van lezen, schrijven (later ook rekenen) en digitale vaardigheden te verbeteren. Een professionele coördinator staat samen met speciaal geschoolde vrijwilligers klaar om de klant te ondersteunen. Iedereen met een taalvraag is welkom, zowel mensen die het Nederlands als hun moedertaal hebben als mensen die het als tweede taal leren. Het Taalhuis is er ook voor iedereen die moeite heeft met leren of wat langzamer leert, in een groep les wil krijgen of liever met een taalmaatje aan de slag gaat. Er wordt gekeken naar de vraag en de mogelijkheden.

Digitale vaardigheden
Ons leven speelt zich steeds meer online af. Van het bestellen op internet tot het aanvragen van een toeslag of het doen van belastingaangifte, iedereen moet kunnen omgaan met een computer.
Voor wie de vaardigheid mist om online informatie op te zoeken of online formulieren van de overheid in te vullen, wordt het leven erg ingewikkeld. Taalhuizen organiseren trainingen zodat mensen ook digitaal de weg leren kennen in de samenleving.

Rekenvaardigheid
Het begrijpen van hoeveelheden, afstanden en getalsmatige informatie speelt een belangrijke rol in vele dagelijkse handelingen. Van wisselgeld bij de kassa tot het plannen van een reis, van maten en gewichten bij het koken tot het bijhouden van het huishoudboekje, het is essentieel dat mensen globale rekenvaardigheid hebben om bewuste keuzes te kunnen maken. Ook hiervoor kan men terecht in het Taalhuis.

Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Stadskanaal, Biblionet Groningen, Welstad, Noorderpoort en Stichting Lezen & Schrijven.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.