Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Blog: GertjanopdeKoffie over eerste live uitzending

RTV1 – Daar zit je dan, even voor zevenen op een vrijdagavond begin november. In een studio die in de loop van de dag uitzendingsproof wordt gemaakt met de middelen die er op dat moment zijn. Als de kijker dan toch eens zou zien wat voor rotzooi er nog achter de camera’s staat. Wellicht is dat een idee voor de uitzending van volgende week. Want dat is het wel, een studio in opbouw waar hard geklust wordt. Uiteindelijk om toe te werken naar een professionele omgeving waar gasten en artiesten ontvangen worden.

Vrijdagavond

Daar zit je dan, zeven uur op diezelfde vrijdagavond. Nog een paar minuten dan gaat de allereerste live uitzending van start. Ik zit te wachten op een kruk met mijn spiekbriefje voor de uitzending in de hand. Ik kijk naar twee cameramensen die daar evengoed onwennig voor de eerste keer staan te wachten dat ze live kunnen gaan uitzenden. Naast mij een lege kruk, dat vond de opnameleider een mooi scenario: mijn medepresentatrice voor deze talkshow zou na een paar minuten enthousiast binnenstappen alsof ze ‘te laat’ zou komen voor de eerste show en het doen laten lijken dat ik het wellicht alleen zou moeten doen. Ja, in de middag toen we dit gingen oefenen leek dit hilarisch en een goed idee. Maar nu op dit moment, wachten op het sein dat je mag beginnen en wetende dat je live in de huiskamer binnenkomt, zit ik toch gewoon naast een lege kruk dat de spanning doet stijgen. Wat voelen die lampen warm!

Vijf minuten voor acht, het zit er op. De wisselwerking tussen mij en mijn mede-presentatrice gaat echt goed en dat terwijl we elkaar vier weken geleden voor het eerst elkaar een hand geschud hebben. We hebben het toch maar even gedaan. In de spotlights live op de televisie.

Steeds beter

We kijken nu al uit naar volgende week. We realiseren ons dat we de komende vier uitzendingen gaan gebruiken om de kijker deelgenoot te maken van het professionaliseren van de studio. Eigenlijk ook wel een fijn idee: als er vanuit de regie fouten gemaakt mogen worden dan is het niet erg als wij ook nog over de woorden heen struikelen.  Samen werken we toe naar die ene eerste live uitzending die dan de eerste vijf uitzendingen doen verbleken maar waar de kijker thuis wel mee mocht kijken hoe wij het presenteren steeds beter willen neer zetten.

©GertjanopdeKoffie

Gertjan Kamst

Geplaatst door

Redacteur/Presentator/Columnist - Streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.