Direct naar de inhoud.

UWV: Personeelstekorten in Groningen groeien

  • door:
  • op:

GRONINGEN – Het aantal WW-uitkeringen in Groningen daalde in oktober. Ook op jaarbasis neemt de WW in Groningen af. In steeds meer beroepsgroepen is er een tekort aan personeel. In Groningen geldt dit met name voor bouw, zorg, ICT en horeca. Dit blijkt uit het jaarlijkse UWV-rapport Regio in Beeld.

Daling WW in oktober
Eind oktober telde Groningen 9.128 WW-uitkeringen. Dat is 3,0% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in oktober af met 84 uitkeringen (-0,9%). Dit is minder dan de landelijke afname van 1,7%. In vrijwel alle sectoren daalt het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van september. Uitzondering hierop is de horeca, die door het aflopende horecaseizoen een stijging van de WW laat zien. Ten opzichte van vorig jaar blijft de forse daling van de afgelopen maanden aanhouden. In oktober is de afname in Groningen op jaarbasis 25,6% (-3.146 uitkeringen). Deze daling is sterker dan de landelijke daling van 21,6%.

In de bijlage een uitsplitsing van de WW naar gemeenten en sectoren.

Personeelstekorten op regionale arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf
Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel. Deze tekorten lossen niet vanzelf op. Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers als andere arbeidsmarktpartijen. Dat zegt UWV over de situatie op de regionale arbeidsmarkt bij de publicatie Regio in Beeld.

In het tweede kwartaal van 2018 is de arbeidsmarkt in het merendeel van de arbeidsmarktregio’s van Nederland krap. In regio’s met een krappe arbeidsmarkt is er relatief weinig aanbod van werkzoekenden in verhouding tot de vraag van werkgevers. Alleen in de arbeidsmarktregio’s Zaanstreek/Waterland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en Rijk van Nijmegen is er nog sprake van een arbeidsmarkt met een gemiddelde spanning. Maar ook in deze regio’s is er in verschillende beroepsgroepen wel degelijk krapte, zoals ICT, Technisch en Dienstverlenend.

Moeilijk vervulbare vacatures
In Groningen hebben werkgevers in onder andere de bouw, zorg, ICT en horeca steeds meer moeite om personeel te vinden. In het hele land is er een tekort aan onder meer elektriciens, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast zijn er in Groningen moeilijk vervulbare vacatures voor bijvoorbeeld timmerman en medewerker klantcontact.

Werkfestival
Het grote Werkfestival dat op 31 oktober is georganiseerd in Groningen is echt een groot succes. Op dit moment zijn er 112 plaatsingen gerealiseerd bij werkgevers. Dit is 30% van de werkgevers die aanwezig waren op het werkfestival. De werkgevers gaven aan dat zij zeer tevreden zijn met de opzet van het Werkfestival en vonden de sfeer goed.

Vooraf hadden 6884 bezoekers zich geregistreerd om het festival te bezoeken. Uiteindelijk waren er ruim 11.000 bezoekers! Onder de werkgevers en bezoekers is een enquête verspreid en ook deze uitkomsten zijn positief.

Hieronder enkele cijfers:

  • Meer dan 90% van de bezoekers zijn tevreden over het Werkfestival.
  • 75 % geeft aan dat het Werkfestival heeft geholpen bij het zoeken naar werk.
  • 86% vond het aanbod interessant
  • 4600 vervolgafspraken
  • 95 vervulde vacatures (12 transport en logistiek, 11 zakelijk, 12 horeca, 39 zorg,
    9 bouw, 14 techniek)

Het succes van het festival geeft duidelijk aan dat het ‘ouderwetse’ matchen in de huidige arbeidsmarkt niet meer genoeg is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Veel werkzoekenden passen met hun opleiding en werkervaring niet 1-op-1 op de openstaande vacatures. Werkgevers blijven zo kampen met personeelstekorten, terwijl lang niet alle werkzoekenden erin slagen werk te vinden. Zowel werkgevers als werkzoekenden moeten zich breder oriënteren en los komen van de voor-de-hand-liggende match op opleiding en werkervaring. De huidige arbeidsmarkt vraagt om matching op basis van competenties, affiniteit en groeimogelijkheden. Nieuwe wegen verkennen! Een opzet als het Werkfestival, gericht op ontmoeten, ervaren en beleven, maakt dit mogelijk. Het succes van het festival geeft heel duidelijk aan dat het ‘ouderwetse’ matchen niet meer genoeg is om aan geschikte werknemers te komen. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om nieuwe aanpak zoals het Werkfestival.

Regio in Beeld
Op 30 oktober 2018 is de jaarlijkse Regio in Beeld weer verschenen. Regio in Beeld geeft per regio inzicht in de kansen en knelpunten voor werkzoekenden en werkgevers. Daarnaast bevat Regio in Beeld informatie over beschikbare banen, vacatures en onbenut arbeidspotentieel. Verschillen hiertussen vormen de uitdagingen voor de regionale arbeidsmarkt. Bekijk hier de website Regio in Beeld.

Regionale verschillen
In alle drie de noordelijke provincies nam de WW in oktober af. De forse daling van de WW ten opzichte van vorig jaar is overal in Noord-Nederland zichtbaar.

  • UWV verstrekte eind oktober in de provincie Friesland 10.535 WW-uitkeringen; 0,9% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind oktober 24,1% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in oktober af met 1,9% naar 8.328. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 27,4%.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal