Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grandioze première Abu Hassan & Die Opernprobe

F: Wim Leeraar

STADSKANAAL – De kop is eraf. Een kleine 200 bezoekers zagen afgelopen zondagmiddag de voorstelling Abu Hassan & Die Opernprobe in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Stichting Sarastro Muziektheater speelde de kleine opera’s Abu Hassan & Die Opernprobe, twee verhalen samengesmeed tot één voorstelling.

Onder regie van Jan Houwing en het klassieke orkest o.l.v. Pim de Koning werd het publiek voor de pauze meegenomen naar Abu Hassan. Die leefde weer eens boven zijn stand. Hij wordt achtervolgd door vele schuldeisers, die willen dat hij het geleende geld zo snel mogelijk gaat terug betalen. Maar hoe kan dit gerealiseerd worden? Abu Hassan en zijn vrouw Fatima verzinnen een plan om de boel voor de gek te houden. Het grappige verhaal van Abu Hassan komt uit de vertellingen van Duizend-en-één-nacht. Na de pauze werd men meegenomen naar Die Opernprobe, echt de laatste opera van componist Albert Lortzing. Een dag na de première in Frankfurt am Main op 21 januari 1851 stierf hij.

Wanneer de kamerheer vraagt om te kijken wat er in de late avond laat in de tuin van het huis rondwaart, kijkt hij rond, maar ziet niets bijzonders. Maar als hij daarna achter zijn bureau in slaap valt, doemen exotische figuren op tussen het gebladerte en wordt de kamer gevuld met oosterse, sprookjesachtige sferen.

’s Ochtends moet de muziekkamer in orde worden gemaakt voor een repetitie van het personeel, dat druk repeteert voor een kameropera, die in het landhuis wordt opgevoerd. Het optreden is een goede afleiding voor de jonge gravin Louise die net is afgewezen door de arrogante baron Reinthal. Maar als één van de solisten ziek wordt, moet er snel een vervanger worden gevonden. En wat sluipt er toch rond in de tuin?

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.