Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veel vallende sterren te zien

F – bron: Weeronline

GRONINGEN – Bij goed zicht zijn vannacht (14 december) veel vallende sterren (gruis) te zien. Het zijn de Geminiden. Op het hoogtepunt, rond 06.00 uur ’s ochtends, schieten zo’n tachtig tot honderd meteoren per uur langs de hemel. Wie de sterrenregen wil zien, moet richting het westen kijken.

Zendamateurs

De Geminiden heten zo omdat het lijkt of de meteoren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). Elk jaar in december komt de aarde door die stofwolk. Als zo’n deeltje in de dampkring verbrandt, zien wij dat als een lichtspoor aan de hemel. Radio- zendamateurs maken veelal verbindingen via dit lichtspoor. Een spoor wat geladen is (geïoniseerd). Hierdoor worden VHF radiosignalen weerkaatst en kunnen er duizenden kilometers overbrugt worden waar normaal maar slechts zichtcontact mogelijk is.

Op 4 januari is er weer een grote sterrenregen. Bovendien is dan ook de komeet 46P/Wirtanen te zien, als een vage ster. Die verbrand niet in de atmosfeer maar staat astronomisch ver van ons af en draait een baan om de zon.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.