Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

CO2 uitstoot Veengebieden stoppen

Het Stadskanaal ontstond door ooit de turfvaart – (F: RTV1)

DEN HAAG/ STADSKANAAL – GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet presenteert maandag 17 december (vandaag) een voorstel om de CO2-uitstoot die vrijkomt uit drooggevallen veenweidegebieden in Nederland te stoppen. Nederland bestaat voor een groot deel uit veen. Veen is nat en dat is lastig werken voor de boeren. Daarom verlagen we el eeuwenlang de grondwaterstand in die gebieden. Daardoor droogt het veen uit en komt er per jaar 7 miljoen ton CO2 vrij. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto’s of de uitstoot van twee kolencentrales. Bromet wil daarom dat het grondwaterpeil in Nederland omhoog gaat om de CO2-uitstoot tegen te gaan.

Bromet: ‘Bij CO2-uitstoot denkt men vaak aan fabrieken, kolencentrales en fossiele brandstoffen. Maar ook onze Nederlandse bodem stoot CO2 uit. Door het grondwaterpeil te verhogen lossen we dat op en het mooie is dat ook onze natuur er op vooruit gaat.’

Initiatiefnota De Verborgen Vervuiler

Veengebied – Wildervanckkanaal . (F: RTV1)

In 2030 moeten we in totaal 49 megaton CO2 minder uitstoten. De uitstoot van het veen vormt 14% van de totale opgave. Heel Nederland moet aan de slag om de CO2-uitstoot terug te brengen. Maandag biedt Bromet daarom haar initiatiefnota aan om ook voor het veen een oplossing te zoeken. De belangrijkste maatregelen:

1. Verhoog het grondwaterpeil in de veenweidegebieden
2. Compensatie voor de boeren die minder opbrengst hebben
3. Benoem een Veencommissaris

Een hoger grondwaterpeil zorgt voor lagere opbrengsten voor de boer. Daarom moeten er nieuwe verdienmodellen komen. Door onderzoek te doen naar de teelt van andere gewassen of door boeren in te zetten als natuurbeheerder. Een Veencommissaris moet worden benoemd om het veenprobleem aan te pakken en met alle stakeholders in gesprek te gaan.

Positieve effecten

Een hoge grondwaterstand is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor weidevogels zoals de grutto en de kievit. Ook gaat het aantal beesten en planten omhoog en dat is hard nodig; sinds 1900 is de biodiversiteit met 80% afgenomen. Daarnaast hebben Nederlandse steden door het lage grondwater te maken met verzakkende huizen en straten. Door de grondwaterstand te verhogen nemen de verzakkingen af.

Kosten
CO2 uitstoot uit het veen terugdringen is een goedkope manier om uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. De prijs wordt nu berekend op 35 tot 40 euro per gereduceerde ton CO2 uit veen. Ter vergelijking: de opslag van CO2 in de grond (CCS) kost 70-120 euro per ton. Niets doen pakt bovendien duurder uit. Er zijn honderden miljoen extra nodig voor waterbeheer en bovendien becijferde PBL dat de lage waterstand zorgt voor 22 miljard aan kosten aan funderingen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.