Direct naar de inhoud.

Foto’s en kunstwerken Buinersluis gevraagd

  • door:
  • op:
De Buinersluis rond 1910

STADSKANAAL – Vanaf 1 februari tot 10 april staat het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal stil bij de verjaardag van één van de kenmerkende monumenten die Stadskanaal nog heeft, namelijk de Buinersluis. Deze sluis in het centrum van Stadskanaal, tussen Hoofdstraat en kade, bestaat in 2019 precies 200 jaar.

200 jaar

Het Stadskanaal werd vanaf 1765 aangelegd om het gebied te ontwateren en geschikt te maken voor turfwinning en verdere ontginning. De Kanaalgravers begonnen in Bareveld en in 1819 waren zij gevorderd tot ongeveer de huidige Buinerbrug. Om het hoogteverschil in het landschap te overbruggen, moest er een sluis bijgebouwd worden. Hoewel de Buinersluis nu vanaf Bareveld gerekend de derde sluis is, is het in ouderdom de tweede sluis in het Stadskanaal.  Aanvankelijk had deze sluis nog een enkele kolk. Er konden slechts enkele schepen tegelijk passeren. Door de toenemende scheepvaart naarmate de ontginning van de Kanaalstreek vorderde, moesten de schippers vaak op hun beurt wachten. Rondom de sluis vestigden zich kappers, bakkers en andere kooplieden. De sluis was een toplocatie! Bijna 100 jaar later werd de sluis verdubbeld. Nog vandaag de dag is de sluis een prachtig karakteristiek kenmerk en tegenwoordig staan de sluizen in het Stadskanaal ook op de Rijksmonumentenlijst.

Gezocht

Om de verjaardag van de sluis te vieren, is het Streekhistorisch Centrum op zoek naar kunstwerken die de Buinersluis (of een van de andere sluizen in het Stadskanaal) verbeelden. Wie een schilderij, tekening of speciale foto van de sluis heeft, kan zich melden via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.  We hopen een divers palet aan werken te kunnen tentoonstellen.

  • Bij de foto: de Buinersluis rond 1910. (Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal).



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal