Direct naar de inhoud.

Overschot stroom: Stop op zonneparken

  • door:
  • op:
Zonneenergie – Archieffoto: Nadja Siersema-Orsel

STADSKANAAL – Op het elektriciteitsnet in het noorden is volgens de netbeheerders onvoldoende ruimte beschikbaar om nieuwe zonneakkers en daken vol panelen aan te sluiten. In zes gebieden in Groningen, Drenthe en Overijssel is de komende jaren geen capaciteit op het stroomnet meer beschikbaar. “Het stroomnet zit vol. Hierdoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren”, zegt woordvoerder Loek de Lange van Enexis in het AD. De netbeheerder heeft inmiddels alle gemeenten in een brief voor dat probleem gewaarschuwd.

Stadskanaal

TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet stelt te zijn verrast door de snelle groei van zonne-energie. In Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte, Beilen en Eemshaven Oost zijn daarom nieuwe aansluitingen niet meer mogelijk. Wat dit voor consequenties heeft voor het nieuwe zonnepark in Stadskanaal is nog onduidelijk. Wel stelt TenneT dat particulieren, die zonnepanelen op hun dak willen leggen, hun stroom wel kunnen terugleveren.

Goedkope grond

De problemen met netcapaciteit speelt vooral in het noorden waar te veel zonneakkers worden gebouwd omdat ondernemers daar goedkoop aan grond kunnen komen. – (Bron: AD)

4 reacties op “Overschot stroom: Stop op zonneparken”

  1. Dat is natuurlijk grote onzin van Enexis! Nederland wil allerhande klimaatakkoorden ondertekenen en afspreken, dan zal ze ook dit soort zaken goed moeten oplossen. Hier is namelijk sprake van een zeer groot algemeen belang, en dat moet, blijkt uit een uitspraak van De Raad Van State bij windmolens in deze regio prevaleren boven elk ander doel!!!

    Dus de voetbalclubs kunnen gewoon doorgaan met hun aanvragen af te handelen, schadeafhandeling is te regelen via die partijen waarmee de verschillende klimaatakkoorden zijn ondertekend. En internationaal recht en verdrag gaan boven nationale wetten.

  2. Verhaal even compleet maken, De capaciteit waar we allemaal gebruik van kunnen maken is al vergeven aan de achterlijke windmolens..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-