Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Omvangrijk randprogramma voetbalopera

Producent Jaap Alkema

VEENDAM – Huiskamervoorstellingen, straatvoetbal in de dorpen voor basisschoolleerlingen, een Veenkoloniaal meisjesvoetbaltoernooi om de Henk Nienhuisbokaal, operalessen, een competitie balletje hooghouden voor het voortgezet onderwijs en de onthulling van een verhalenbank als eerbetoon aan Sportclub Veendam.

Zie daar de ingrediënten van het omvangrijke randprogramma, dat is gekoppeld aan voetbalopera Veendammer Wind. Dat theaterspektakel aan de Langeleegte wordt zoals gemeld gehouden op 28, 29 en 30 juni en 4 en 5 juli.

Het is van meet af aan de intentie geweest om vanuit sociaalmaatschappelijk oogpunt activiteiten voor de jeugd te organiseren rondom deze voetbalopera. Echter, zonder de financiële ondersteuning van instanties en het bedrijfsleven was dat niet mogelijk geweest.

‘Gelukkig is onze gedachte omarmd door de gemeente Veendam, Nedmag, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rabobank en Stichting Kabelnet Veendam’, zo vertelt producent Jaap Alkema. ‘Daar zijn wij ontzettend blij mee!’

De activiteiten in het kort:

Huiskamervoorstellingen.

In de maand mei verzorgt Loods 13 in samenwerking met lokale toneelverenigingen tien huiskamervoorstellingen: ‘De Jonkers aan de bal’. Het is een korte, toegankelijke theatervoorstelling die door Renate Dokter speciaal voor de voetbalopera is geschreven. De première vindt plaats op zaterdag 11 mei.

Straatvoetbal.

Van 29 april tot en met 2 mei (meivakantie) wordt er in samenwerking met Team Sport van De Kompanjie een twee-tegen-twee panna-toernooi gehouden voor jongens en meisjes in de basisschoolleeftijd. De wedstrijdjes duren 5 minuten en de finales worden gehouden op 2 mei op het Museumplein in Veendam. De voorronden vinden in ieder geval plaats in Oude en Nieuwe Pekela, Veendam en Wildervank.

Meisjesvoetbaltoernooi.

Voetbalvereniging Veendam 1894 organiseert namens de producenten van de voetbalopera een meisjesvoetbaltoernooi in diverse leeftijdsgroepen met. Er komen voorronden in de regio en een finaledag op zondag 2 juni aan de Langeleegte. Gestreden wordt om de Henk Nienhuisbokaal. Henk Nienhuis was tijdens zijn leven een geweldig inspirator voor het voetbal in de Veenkoloniën. Zijn nabestaanden vonden het een prachtig idee om de bokaal voor meisjesvoetbal naar hem te vernoemen. Er is op de finaledag plaats voor 32 teams. ‘1894’ heeft te kennen geven het evenement tenminste vijf jaar te organiseren.

Drama- en operalessen.

Professionals van de voetbalopera en theaterdocenten gaan drama- en operalessen verzorgen in het voortgezet onderwijs. Ook wordt gedacht aan openbare lessen van specialisten van de voetbalopera waarbij leerlingen in direct contact kunnen komen met de regisseur, dirigent, componist, decorontwerper, lichttechnicus en visagiste. Scholengemeenschap Winkler Prins en het Dollard College in Oude Pekela hebben zich reeds aangemeld.

Challenge voetbal skills.

Wie kan het vaakst een balletje hooghouden? Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan deze challenge. Na de voorronden op de verschillende scholen, worden de finales gehouden tijdens één van de voorstellingen van de voetbalopera in het stadion aan de Langeleegte.

Onthulling verhalenbank.

Leden van de Veendam Fanatics, Veendam4ever en enkele andere doorgewinterde supporters werken achter de schermen hard aan de totstandkoming van een verhalenbank. Dit als eerbetoon aan SportClub Veendam (1954-2013). De verhalenbank wordt geplaatst in de buurt van het voetbalstadion en bevat kleurrijke mozaïeken die herinneren aan het bestaan van de profclub. De supporters willen de bank graag onthullen in de aanloopperiode naar de voetbalopera.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.