Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal in 2019 gastgemeente ‘Vier 5 mei’

.

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal is door de provinciale Stichting ‘Vier 5 mei’ gevraagd om gastgemeente te zijn voor de viering van 5 mei in 2019. Deze stichting organiseert ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival in Groningen. De stichting wil ook graag in de provincie Groningen de vrijheid vieren. De gemeente Stadskanaal bestaat in 2019 50 jaar. De gemeente laat de activiteiten van Vier 5 mei aansluiten bij de festiviteiten van ‘Stadskanaal 50’. In het programma van Vier 5 mei ligt de focus op 12 april 2019: in 1945 was dit de officiële bevrijdingsdatum van de toenmalige gemeente.

Vier 5 mei: 12 april 2019
Deze dag staat het vieren van de vrijheid in onze gemeente centraal. Op het voorlopige programma staan: de première van een documentaire en een tentoonstelling over de oorlog in Stadskanaal. Ook wordt in samenwerking met het Comité Stolpersteine en de gemeente de Stolpersteine app gepresenteerd. Om van 12 april 2019 een feestelijke dag te maken ontvangen we met ‘open armen’ ideeën van onze inwoners. Burgemeester Froukje de Jonge: “We kunnen allemaal trots zijn op de inwoners van Stadskanaal. In de oorlog hebben ze vele evacuees opgevangen en voorzien van eten. Wij kiezen daarom ook voor het thema:’ Open armen – evacuees.’ Het thema past in deze tijd, het leven in vrijheid is niet overal vanzelfsprekend. Laten we ons dit realiseren en 12 april 2019 samen de vrijheid vieren.”

Wat doen we nog meer als gastgemeente tijdens Vier 5 mei?
Educatieve projecten: 8-12 april 2019 – Kinderen van groep 7 en 8 nemen deel aan een onderwijsproject waar ze in gesprek gaan met een ooggetuige, filmbeelden en objecten uit de Tweede Wereldoorlog bekijken en een wandeling maken in Stadskanaal langs sporen van de oorlog. Na afloop krijgt elke leerling een lesbrief mee. Ook gaan ze nadenken over wat vrijheid voor hen betekent. Ze krijgen de opdracht een foto te maken van een plek waar ze zichzelf het meest ‘vrij’ voelen.
Bevrijdingsvuur: 5 mei 2019 – De loopgroep Runners uit Stadskanaal gaat op 5 mei het bevrijdingsvuur ophalen uit Wageningen. Zij lopen hiermee naar Groningen om, samen met burgemeester Froukje de Jonge, het vuur aan te steken op het bevrijdingsfestival. Op het festival zijn ook de foto’s te zien van de basisschoolleerlingen uit de gemeente Stadskanaal die ze hebben gemaakt van de plek waar ze zich het meest ‘vrij’ voelen.

(bericht ingezonden door de gemeente Stadskanaal)

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.