Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

fotopresentatie over parken en tuinen in de Kanaalstreek

Julianapark Stadskanaal in vroeger dagen

STADSKANAAL – Op zondag 3 februari geeft Bert Roossien in het Streekhistorisch Centrum een fotopresentatie over parken, tuinen en bomen in de Kanaalstreek. De foto’s komen uit het archief van het Streekhistorisch Centrum en tonen de geschiedenis van parken en plantsoenen zoals het Julianapark in Stadskanaal, maar ook van particuliere tuinen zoals die bij de al lang verdwenen villa Hiskes aan de Poststraat. Ook zien we plaatjes van de groenvoorziening in de nieuwbouwwijken uit de jaren zestig: veelal uniforme voortuintjes – gras met rozenperkjes – die elke week door een gemeentelijke grasmaaier gelijk werden geschoren.

Het Julianapark is waarschijnlijk wel het bekendste voorbeeld van monumentaal groen in de regio. Het werd in 1937 aangelegd als onderdeel van de werkverschaffing. Kenmerkend zijn de slingerende paden, de royale gazons en vijver en een grote variatie aan (solitaire) loof- en naaldbomen en coniferen. Daarnaast zijn de gebogen beukenberceau, de muziekkoepel en het in 1949 geplaatste oorlogsmonument, een grote zwerfkei, belangrijke elementen in het park. Onlangs werd het park door de gemeente in oude luister gerestaureerd. Het park komt niet alleen aan bod tijdens deze voorstelling, maar ook organiseert het SHC een rondwandeling door het park onder leiding van Herman ter Veen die nauw bij de restauratie betrokken was. Deze wandeling vindt plaats op zondag 29 april.

De presentatie op 3 februari begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00 en is gratis toegankelijk voor donateurs van het SHC. Reserveren kan via 0599-612649 (tijdens kantooruren) of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl. Ook voor de wandeling kan men zich al opgeven.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.