Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Groningse overheden aan de slag met Energiestrategie

STADSKANAAL – De regio Groningen gaat een regionale energiestrategie (RES) maken. In dit plan wordt vastgelegd hoe onze woningen van het aardgas af gaan, waar duurzame energie wordt geproduceerd en welke infrastructuur daarvoor nodig is. Hiermee wordt een vertaling gemaakt van de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord naar de regio Groningen. De Groningse gemeenten, provincie en waterschappen stellen de strategie samen op met maatschappelijke organisaties, bedrijven, netbeheerders en inwoners.

 

De overgang naar duurzame energie en warmte is een ingewikkeld vraagstuk, met veel impact op ons landschap en de inrichting van onze steden en dorpen. Lokale overheden gaan nu op twee onderdelen binnen de energietransitie nauwer samenwerken: duurzame warmte en duurzame opwek van elektriciteit. Daarnaast kunnen ook plannen en ideeën voor mobiliteit, industrie en landbouw worden meegenomen.  Die samenwerking wordt vormgegeven in een regionale energiestrategie, waarin samenhangende keuzes worden gemaakt. Deze aanpak past in de werkwijze die in het energieakkoord is afgesproken.

Duurzame energie

Alle inwoners van Groningen krijgen te maken met deze strategie, vanwege het – op termijn – verdwijnen van aardgas als verwarmingsbron in woningen en gebouwen en de overstap naar duurzame energie. De verschillende partijen werken samen aan de beste aanpak voor de Groningse samenleving. De Groningse overheden hebben op donderdag 24 januari 2019 een intentieverklaring ondertekend om dit te onderstrepen. Wethouder Goedhart Borgesius heeft namens Stadskanaal getekend.

Nationaal Klimaatakkoord

De Regionale Energie Strategie komt voort uit het ontwerp Nationaal Klimaatakkoord. Met het Klimaatakkoord wil Nederland voldoen aan de afspraken die gemaakt zijn in Parijs: de CO2-uitstoot voor 2030 met 49% verminderen en voor 2050 met 95%. Daarnaast is besloten dat we stoppen met het gebruik van Gronings gas. De bijdrage van de regio Groningen aan dit klimaatdoel wordt in de Regionale Energiestrategie vastgelegd. De komende maanden wordt een strategie gemaakt die wordt voorgelegd aan de gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Groningse overheden aan de slag met Energiestrategie

 1. Daar staan ze dan onze bestuurders. Een beetje interessant te doen zonder enige kennis van zaken wat de financiële gevolgen zijn. Of de burger überhaupt van het gas af wil wordt niet gevraagd.
  Waarschijnlijk verdienen deze ambtenaren genoeg om dure investeringen te maken.
  Investeringen die nog niet eens goed getest zijn en die op veel proeflocaties al weer zijn geannuleerd wegens storingen en weinig opbrengst.
  We kunnen nog voor honderden jaren supergoedkoop aardgas importeren uit bijvoorbeeld Rusland.
  Een prima alternatief voor het Groningse aardgas. De gasleidingen liggen er al en de stikstoffabriek die straks het stikstof gaat leveren voor het geschikt maken van dit aardgas voor de Nederlandse huishouding is over een jaar gereed.

  Dat dwingende beleid met een ondertoon alsof iedereen ermee akkoord is moet eens afgelopen zijn.
  Knettergek zijn ze geworden met hun belachelijke plannen.
  In andere landen gaan ze over op het schone aardgas maar in Nederland moet iedereen van het gas af.
  Ze zijn compleet de weg kwijt. Ik hoop dat de mensen in maart de programma,s goed gaan lezen van deze politieke partijen zodat ze kunnen kiezen voor het goedkope en betrouwbare aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.