Direct naar de inhoud.

Lezing over spoorweggeschiedenis

  • door:
  • op:
Bij de foto: Op het spoorwegemplacement in Stadskanaal was het in de hoogtijdagen een drukte van belang.

STADSKANAAL – Op zondag 10 februari geeft Hans de Lange een lezing in het SHC over de spoorweggeschiedenis in de provincie Groningen. De eerste spoorlijn in de provincie werd in 1866 geopend en verbond de Stad met Leeuwarden. In 1868 opende de lijn naar Winschoten en Nieuweschans en in 1870 kon men ook  per trein door Drenthe, naar Meppel en Zwolle. Naast deze Staatsspoorlijnen waren er ook de lokaalspoorwegen en tramlijnen die kleinere plaatsen met elkaar verbonden.

Werkgelegenheid door spoorlijn

Het spoor zorgde behalve voor een goede ontsluiting ook voor veel werkgelegenheid. Aan de hand van een Powerpointpresentatie zal Hans de Lange vertellen over de spoor- en tramwegen vanaf de eerste aanleg tot en met de huidige situatie en ook ingaan op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Komt er weer een reguliere treinverbinding naar Stadskanaal?

Hans de Lange is als vrijwilliger verbonden aan het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum in Zuidbroek. In dit museum is het Noord-Nederlands verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien, en alles wat daarmee te maken heeft.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl. De entree bedraagt € 4,00, donateurs van het SHC betalen € 2,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-