Direct naar de inhoud.

Provincie pleit voor nieuw hoogspanningsstation

.
STADSKANAAL – Provincie Groningen pleit voor een nieuw hoogspanningsstation bij Stadskanaal. Door de snelle toename van zonneparken in en rondom Stadskanaal is de capaciteit van het elektriciteitsnet beperkt. Hierdoor kunnen nieuwe zonneparken niet meer op het elektriciteitsnet worden aangesloten.
Gedeputeerde Staten vinden dat een serieus knelpunt, want juist in dit gebied zijn forse ambities op het gebied van zonne-energie. De provincie vindt het belangrijk dat de gemeenten hun ambities voor duurzame energie kunnen waarmaken.

De toekomstige initiatieven voor zonne-energie in Stadskanaal en omgeving omvatten 1.550 hectare. Hiervan is 330 hectare al in ontwikkeling. Dit blijkt uit een inventarisatie van de provincie in samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Westerwolde. De netbeheerders hadden om deze informatie gevraagd. Hierdoor kunnen ze beter inschatten of uitbreiding van het hoogspanningsnet bij Stadskanaal een noodzakelijke en verantwoorde investering is.

Langdurig proces
Het realiseren van een nieuw hoogspanningsstation is een jarenlang proces. Het begint met de beslissing van de netbeheerders om te investeren in uitbreiding. Het Rijk moet vervolgens een vergunning verlenen voor de bouw van een hoogspanningsstation.

De provincie Groningen vindt het wenselijk dat er zo snel mogelijk nieuwe netcapaciteit beschikbaar is. Daarom wil de Provincie, in overleg met de netbeheerders en andere partijen, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de realisatie van het nieuwe station te versnellen.

Alternatieven
Daarnaast roept ze de netbeheerders op te kijken naar alternatieven om opgewekte stroom af te zetten en hiermee te experimenteren in het gebied rondom Stadskanaal. U kunt hierbij denken aan de opslag in batterijen en accu’s, toepassingen voor waterstof, directe levering van opgewekte energie en slimme energiesystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-