Direct naar de inhoud.

Dinsdag grootste volle maan van het jaar

  • door:
  • op:
Volle maan

WEERONLINE – Wie dinsdagavond naar de maan kijkt, kan iets bijzonders zien. Het is dan namelijk supermaan en daardoor lijkt de volle maan veel groter dan normaal.

Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is, want er zijn opklaringen en wolkenvelden.

Dichter bij de aarde
De supermaan lijkt 5% groter dan een gemiddelde volle maan. Bovendien is de maan dinsdag 11% feller dan normaal. De maan lijkt groter en feller dan normaal, omdat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan om de aarde heeft.

Waar en wanneer moet ik kijken?
De maan komt om 17:48 uur in het oosten op. Op dat moment is het nog licht, dus voor het mooiste zicht op de maan kun je beter kijken als het donker is. Zonsondergang is om 18:00 uur en het is geheel donker vanaf 19:53 uur.

Voor het volledige bericht kijkt u op weeronline.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal