Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Windpark gaat interferentie (radioruis) meten

Visualisatie windmolen(s) Gasselterboerveen

BORGER-ODOORN – Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voert vanaf maandag 25 februari de eerste testmetingen in het veld uit in verband met de beoogde reductie van de radioruis van de windturbines. Dit is onderdeel van de afspraken die het windpark en ASTRON, eigenaar van de LOFAR-telescoop, hebben gemaakt. Voor deze meting is het onder andere nodig dat er twee dagen een grote hijskraan in het gebied staat.

Windturbines, LOFAR en elektromagnetische stoorstraling (radioruis)

Een windturbine – net zoals elk ander elektrisch apparaat – zal een bepaalde mate van elektromagnetische stoorstraling (ook wel radioruis genoemd) uitzenden. De LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is hiervoor erg gevoelig. Daarom hebben de initiatiefnemers van het windpark en ASTRON – eigenaar van de LOFAR-telescoop – onder andere afgesproken dat de hoeveelheid elektromagnetische stoorstraling die de windturbines uitzenden, wordt gereduceerd. Hiertoe wordt een bestaande windturbine op punten aangepast door de windturbinefabrikant Nordex.

Metingen doen met eerste windturbine

Om te meten of de radioruis genoeg wordt gereduceerd, wordt dit jaar de eerste windturbine van het windpark gebouwd. Later dit jaar wordt deze in bedrijf gesteld en wordt er in samenwerking met ASTRON / LOFAR gemeten of de verwachte reductie van radioruis is gerealiseerd. Om deze meting zo accuraat mogelijk te doen, is het eerst noodzakelijk met LOFAR te meten aan een zogeheten referentiebron waarvan de hoeveelheid radioruis exact bekend is.

Referentiebron In opdracht van Windpark

De Drentse Monden en Oostermoer hebben een speciale referentiebron ontwikkeld. Die heeft de vorm van een klein apparaat. Op maandag 25 februari en dinsdag 26 februari wordt door LOFAR gemeten aan deze referentiebron. Er wordt een hijskraan geplaatst op het parkeerterrein naast het monument ‘Gebroken Lijn’. Aan deze hijskraan wordt de referentiebron gemonteerd en op een hoogte van 100 meter gebracht. Dit apparaat zendt een hoeveelheid radioruis uit die gelijk is aan de hoeveelheid ruis die de beoogde windturbines maximaal zullen uitstralen. Met deze referentiebron kan ASTRON met de LOFAR-telescoop goed registreren hoe de radioruis, afkomstig van de windturbines, door LOFAR wordt waargenomen. Dat is belangrijk voor de metingen met de eerste windturbine die rond de zomer van 2019 zijn gepland. Een dergelijke tussentijdse testmeting wordt nog een tweede keer gedaan in april 2019. In de periode van juli tot en met september 2019 zal de werkelijke meting met de windturbine plaatsvinden.

Planning voor eerste testmeting

Op maandag 25 februari vanaf 6.00 uur zal de hijskraan worden opgebouwd op het parkeerterrein nabij monument ‘Gebroken Lijn’. Van 11.00 tot ongeveer 18.30 uur worden dan de geplande testmetingen gedaan. Op dinsdag 26 februari worden verdere testmetingen gedaan, van 8.00 tot ongeveer 17.00 uur. Het streven is op dinsdagavond 26 februari nog de kraan af te bouwen, maar dit kan mogelijk uitlopen naar woensdag 27 februari.

Geen hinder te verwachten

De verwachting is dat de testmeting geen hinder voor de omgeving oplevert. Het apparaat dat de voorgeprogrammeerde radioruis uitzendt, maakt geen geluid en beweegt niet.

Informatie over Windpark

De Drentse Monden en Oostermoer Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een initiatief van Duurzame Energieproductie Exloërmond B.V., duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie, Windpark Oostermoer Exploitatie B.V. en coöperatie De Windvogel. Het windpark zal bestaan uit 45 windmolens in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Meer informatie staat op www.drentsemondenoostermoer.nl
Inwoners kunnen meedoen in het windpark door voor eenmalig 50 euro lid te worden van coöperatie De Windvogel. Leden kunnen mee-investeren in het windpark voor een bedrag dat zij zelf bepalen. De jaarlijkse rente op hun investering, die de leden zelf vaststellen, is tussen de 2 en 7 procent. Leden hebben ook stemrecht over de andere energieprojecten van de coöperatie en de buurtprojecten die door dit windpark mogelijk worden gemaakt.

Meer informatie hierover op www.windvogel.nl of via info@windvogel.nl.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.