Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gymzaal van de toekomst in Mussel

MUSSEL – De gemeente Stadskanaal is een pilot gestart in gymzaal de Kolk in Mussel. In de herfst-en kerstvakantie is er hard gewerkt om de gymzaal in te richten met gloednieuwe, moderne sporttoestellen en spelmateriaal. Ook zijn er verscheidene schilderwerkzaamheden uitgevoerd. De gemeente heeft in samenwerking met buursportcoaches van stichting Welstad, vakdocenten en het expertisecentrum van NIJHA (ontwerper en inrichter van beweegruimtes) gekeken of het traditionele bewegingsonderwijs nog past binnen de standaarden van het huidige aanbod. Gezamenlijk is beoordeeld welke toestellen blijven, welke toestellen uit de gymzaal verwijderd worden en welke traditionele toestellen worden vervangen door multifunctionele toestellen.

Nieuwe constructie
Gymzaal de Kolk in Mussel is de eerste gymzaal in de gemeente Stadskanaal die modern is ingericht. Er zijn onder andere elektrisch bedienbare variastellen (ophangpunten in het plafond) gemonteerd. De variastellen zijn elektrisch bedienbaar via een bedieningspaneel. Hiermee kunnen ze grote sporttoestellen omhoog hijsen en verplaatsen waarmee vele toestelopstellingen mogelijk zijn, tot groot plezier van de jonge sporters in de gemeente. Een voorbeeld van een toestelopstelling is het zogenaamde vliegende tapijt (foto).

Voor het gebruik van de nieuwe toestellen is wel een bepaalde basiskennis nodig. Daarom hebben de gebruikers van de gymzaal begin dit jaar een instructie gehad. Daarnaast hebben ze een instructieboek ontvangen waarin alle mogelijke toestelopstellingen worden weergegeven.

Pilot
De meeste gymzalen in de gemeente Stadskanaal zijn eind jaren 60 gebouwd om het basisonderwijs van sportles te voorzien. In de laatste vijftig jaar is er op het gebied van sportvoorzieningen in de gymzalen niet veel veranderd. Het basisonderwijs gebruikt nog veel traditionele toestellen en materialen die tientallen jaren geleden ook al werden gebruikt. Door de behoefte om het beweegaanbod verder te professionaliseren, de wensen van gebruikers en de innovaties van sporttoestellen is de inrichting van de gymzalen onder de loep genomen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.