Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ombouw Snikke Dieverdoatsie gestart

.

STADSKANAAL – Afgelopen vrijdag hebben de vrijwilligers van de Jatrie, de Jatrieanen, weer een belangrijke stap gezet met de verbouwing van de Dieverdoatsie. Deze replica van een Veenkoloniale Snikke, in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd als scholingsproject van de stichting Werkstad-Baanderij, moet omgebouwd worden tot een zogenoemde open rondvaartboot.

Ombouw is noodzakelijk, omdat het schip niet meer voldoet aan de nieuwe Europese veiligheidseisen die per 1 januari van dit jaar van kracht zijn geworden. In de huidige staat zou het schip maximaal twaalf passagiers aan boord mogen hebben. Volgens Gerard Bruining, bestuurslid van de stichting Snikkevaart, zou het schip dan niet meer te gebruiken zijn.

De Jatrieanen hebben na overleg met de scheepvaartinspectie de noodzakelijke aanpassingen technisch uitgewerkt. Enkele weken geleden kregen ze groen licht en gingen direct aan de slag. Belangrijk onderdeel is de vervanging van twee-derde van het stalen dak van het ruim. “Ingeval van een aanvaring, wat kan leiden tot zinken of omslaan, moeten de passagiers snel ook via het open dak kunnen ontsnappen” aldus voorzitter Jaap Duit van de stichting Jatrie. “De kans op een dergelijk ongeluk is vrij klein, maar we moeten rekening houden met dit soort risico’s”.

Het plaatselijke recyclingbedrijf Wieldraaijer in Drouwenermond stelde een kraanwagen beschikbaar om de stalen dak-elementen af te voeren. De komende maanden gaan de Jatrieanen het nieuwe dak plaatsen.

Ook het interieur van de Dieverdoatsie (sanitair, keuken en zitplaatsen) krijgt een grondige opknapbeurt. Daar zijn de vrijwilligers al maanden mee bezig.

Wanneer de Dieverdoatsie weer in de vaart komt, is op dit moment nog niet te overzien. Het streven is nog dit jaar. “Dankzij de inspanningen van de Jatrieanen kan de Dieverdoatsie voor de toekomst behouden blijven en ingezet worden voor diverse vaaractiviteiten in de Veenkolonien” aldus Herman van Wijk, secretaris van de stichting Snikkevaart. Deze stichting is eigenaresse van de Snikke.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.