Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borger-Odoorn heeft een gezonde leefstijl

Wethouder Niek Wind

BORGER-ODOORN – Kinderen in de gemeente Borger-Odoorn zijn minder zwaar dan in de rest van het land. Dat is een van de resultaten van het leefstijlonderzoek dat om de vier jaar wordt gehouden. Het is een manier om te kijken of de aanpak van de gemeente om inwoners gezonder te krijgen daadwerkelijk werkt. Het onderzoek geeft ook richting voor de aankomende periode. Wethouder Niek Wind: ,,Veel gemeenten in Nederland worstelen met overgewicht bij kinderen. In Borger-Odoorn hebben we daar ook geen pasklaar antwoord voor, maar we zijn wel op de goeie weg en zien mooie verbeteringen”

Onderzoek jeugd

Sinds de vorige meting vier jaar geleden (2014) zijn kinderen minder zwaar geworden. Het aantal kinderen met overgewicht is namelijk met 4% gedaald. Andere positieve cijfers gaan over deelnemen aan buurtsportactiviteiten en schoolzwemmen. In onze gemeente heeft 92% van alle kinderen een zwemdiploma. Landelijk is dat 87%. In Valthermond heeft zelfs 95% een zwemdiploma, en de overige 5% zit op zwemles. Er waren ook minder positieve geluiden in het onderzoek. Zo brengen kinderen veel tijd door achter een beeldscherm. 23% van de jeugd zit meer dan 2 uur per dag achter een scherm. Ook zijn er minder kinderen lid van een sportvereniging. Dit is waardevolle informatie voor de aankomende vier jaren en nemen we mee voor de plannen van de volgende periode.

Onderzoek volwassenen

Het onderzoek onder volwassenen laat zien dat er steeds meer gesport wordt. Dit doen volwassenen vooral in ongeorganiseerd verband. Vooral wandelen, fietsen en fitness zijn populair. In 2010 deden 67% van de volwassenen in Borger-Odoorn aan sport. In 2018 is dat gestegen naar 74%, hoger dan landelijk want daar ligt het gemiddelde op 67%. Ook zien we in het onderzoek dat in deze leeftijdscategorie het gewicht gelijk is gebleven.

Programma Gezonde Leefstijl

De gemeente Borger-Odoorn is in 2010 gestart met het programma: Gezonde Leefstijl Borger-Odoorn. Dit programma maakt inwoners enthousiast om gezonder te leven. De jeugd is een belangrijke doelgroep, maar ook ouderen maken onderdeel uit van het programma. Onderdelen van het programma zijn bijvoorbeeld leefstijlinterventies voor kinderen, naschoolse activiteiten en beweegstimulering voor senioren. In Borger-Odoorn werken we met combicoaches aan het programma Gezonde Leefstijl.

Positief

Het onderzoek laat een positief beeld zien over de gezondheidssituatie van de inwoners van Borger-Odoorn. Niek Wind: ,,Gezondheid is een belangrijk thema in de samenleving, als gemeente vinden we het belangrijk om daar een steentje aan bij te dragen. De combicoaches spelen daar een sleutelrol in door het programma Gezonde Leefstijl goed uit te voeren. Ik ben trots op de resultaten en ga graag aan de slag met de verbeterpunten voor de volgende jaren.”

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.