Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vrijheidsbomen bij alle 7 oorlogsmonumenten

Het Generaal-Maczek-monument. Foto – M. Dol – RTV1

STADSKANAAL – Van 12 april tot en met 6 mei 2019 staan er in de gemeente Stadskanaal bij alle zeven oorlogsmonumenten ‘vrijheidsbomen’. De gemeente is dit jaar gastgemeente voor ‘Vier 5 mei’.

Naast andere activiteiten is de gemeente Stadskanaal daarom een uniek project gestart, samen met leerlingen en docenten van het praktijkonderwijs en VMBO Ubbo Emmius, studenten van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal, de Wedeka en het Workout team van de gemeente. Om alle inwoners na te laten denken over wat vrijheid voor hen betekent, krijgen ze de mogelijkheid om hun idee over vrijheid in één van de zeven vrijheidsbomen op te hangen.

Scholen over project ‘Vrijheidsbomen’
Arjen Huttinga (praktijkonderwijs Ubbo Emmius): “Wij krijgen veel verzoeken binnen, maar dit project sprak ons direct aan. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten dat vrijheid een kostbaar goed is en zijn blij dat wij mogen meehelpen met dit mooie initiatief.”

De drie onderwijsinstellingen hebben ieder een eigen ontwerp gemaakt en leerlingen van de scholen zijn bezig om van ieder ontwerp twee vrijheidsbomen te maken. “Onze studenten worden enthousiast als ze een product kunnen ontwerpen en maken voor onze omgeving. Dit project over vrijheid raakt het vak Burgerschap. In combinatie met Techniek is dit prachtig. Dit vinden wij belangrijk bij Noorderpoort”, zegt Peter Hazenberg van het MBO.

Harry van Greven (Ubbo Emmius Sportparklaan): “Onze leerlingen zijn fantastisch creatief en vinden het leuk om dingen te maken. Door ze deze enorme vrijheidsbomen van hout te laten maken, zijn ze ondertussen bezig met het thema ‘vrijheid’. Al makend praten we er over. Onze school vindt dit een erg belangrijk thema voor onze leerlingen en grijpen dit unieke project aan om dit op een leuke manier te doen.”

De zevende boom wordt gemaakt door het Workout team van de gemeente. Dit zijn collega’s die via projecten bij de gemeente werkervaring opdoen om weer in het reguliere arbeidstraject te komen. Wedeka zal zorgen dat de vrijheidsbomen bij de zeven oorlogsmonumenten geplaatst worden voor 12 april.

Vrijheid is voor mij..
Eén van de projecten die binnen gastgemeente Stadskanaal plaats vindt, is een educatief project. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen een gastles over de betekenis van vrijheid. Ze gaan daarna aan de slag met het maken van een foto op een plek waar ze zich het meest vrij voelen. Op de foto staat ‘Vrijheid is voor mij..’. Deze tekst vullen ze aan.

Een selectie van deze foto’s en teksten van kinderen uit Stadskanaal zijn zondag 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Groningen te zien. Door de vrijheidsbomen op zeven plekken in onze gemeente te plaatsen krijgen alle inwoners, net als de kinderen, de mogelijkheid om hun idee over vrijheid op te schrijven.

Bevrijdingsdag 12 april 2019
Op vrijdag 12 april 2019 vieren we de bevrijding van onze gemeente. Op deze dag is er o.a. de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Stadskanaal in WOII’ in het Streek Historisch Centrum. Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten zijn te vinden op de website: www.stadskanaal.nl/isgoud.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Vrijheidsbomen bij alle 7 oorlogsmonumenten

  1. ‘Dé Liefde’
    ‘Hét Leven’
    ‘Dé Vreugde’

    Hoe dan? Dát mag jezelf invullen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.