Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nationale ombudsman van 16-18 april in Groningen

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen
(© Thierry Schut fotografie)

GRONINGEN/VEENDAM – Van dinsdag 16 tot en met donderdag 18 april zijn Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en zijn team in Groningen. Zij gaan daar met zo veel mogelijk inwoners, bestuurders en medewerkers van (overheids)instanties in gesprek. Zo willen zij een goed beeld krijgen van wat er speelt tussen de inwoners van Groningen en de overheid. Op dinsdag 16 april bezoekt het team onder andere ook Veendam en Winschoten.

Reinier van Zutphen: ‘Ik ben benieuwd hoe Groningers de dienstverlening van de overheid ervaren. Ik weet dat er grote problemen zijn rond de gaswinning en kom daarvoor regelmatig naar Groningen. Maar ik ben er ook voor problemen met bijvoorbeeld toeslagen, uitkeringen of de gemeente. Ik hoor dus graag wat er nog meer in Groningen speelt. En bij problemen kijken we meteen hoe we kunnen helpen. Daarom roep ik alle Groningers op om vooral langs te komen bij onze pop up-huiskamer.’

Pop up-huiskamer
Vanuit die pop up-huiskamer, een mobiel huiskamertje van 3 bij 3 meter, vertellen medewerkers van de Nationale ombudsman wat ze voor mensen kunnen betekenen. Inwoners van Groningen kunnen er terecht voor informatie over de Nationale ombudsman en om problemen met de overheid voor te leggen. Het team kijkt dan meteen of en hoe ze kunnen helpen. Reinier van Zutphen is ook regelmatig aanwezig in de huiskamer.

De pop up-huiskamer staat op de volgende locaties:

Dinsdag 16 april
Van 9.00 – 11.00 in Veendam, Winkelcentrum Autorama
Van 13.00-15.00 in Winschoten, Parkeerterrein Heemskerkstraat
Woensdag 17 april
Van 9.00 – 11.00 in Appingedam, Winkelcentrum Overdiep
Van 13.00-15.00 in Loppersum, Parkeerterrein Pastoriepad
Donderdag 18 april
Van 9.00 – 11.00 in Winsum, Parkeerterrein Binnensingel
Van 13.00-15.00 in Leek, hoek Bosweg/Nieuwe Streek

Werkbezoeken
Wanneer ze niet in hun pop up-huiskamer zijn, leggen de ombudsman en zijn team werkbezoeken af aan Groningse (overheids)instanties. Het gaat om organisaties die veel contact hebben met inwoners van Groningen. Hun medewerkers kunnen daarom goed kunnen vertellen wat er in de provincie speelt.

Het team gaat langs bij onder meer Voedselbank Appingedam-Delfzijl en bij MEE Veendam, dat onafhankelijke cliëntondersteuning biedt. Verder bezoekt Reinier van Zutphen, die ook Veteranenombudsman is, Stichting Veteranen Thuisbasis in Eelde. Daar komen ook veel veteranen uit Groningen. En samen met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt hij met Groningse burgemeesters over wat er in hun gemeenten speelt.

Provincietour
Veel mensen ervaren de afstand tot Den Haag als groot. Daarom gaat de Nationale ombudsman twee keer per jaar drie dagen op pad. Steeds naar een andere provincie. Groningen is de achtste halte van deze provincietour. Eerder waren Limburg, Noord-Holland, Utrecht, Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland aan de beurt. In oktober gaat de ombudsman met zijn team naar Zeeland.

Over de Nationale ombudsman
Wie een probleem heeft met een overheidsinstantie en er met die instantie niet uit komt, kan terecht bij de Nationale ombudsman. Samen met 170 medewerkers behandelt hij klachten over de overheid. Ook laat hij de overheid zien hoe het beter zou kunnen. De Nationale ombudsman helpt mensen op weg en kan een onderzoek instellen. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en wordt benoemd door de Tweede Kamer.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.