Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oranje in de Veenkoloniën in Streekhistorisch Centrum

Ereboog ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van Wilhelmina in 1938 met bewoners aan de Scheepswerfstraat te Stadskanaal. Collectie Streekhistorisch Centrum.

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 7 april a.s. is er in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal een beeldpresentatie over Oranje en de veenkoloniën. Hierbij put Bert Roossien uit het rijke beeldarchief van het SHC.

Herhaaldelijk bezochten leden van het Koninklijk Huis de Gronings-Drentse veenkoloniën. Vaak betrof het werkbezoeken waarbij men zich liet bijpraten over de stand van zaken in het gebied. Soms ook kwam men in gezelschap van hoge buitenlandse gasten: de veenkoloniale aardappelmeel- en strokartonindustrie behoorden immers tot de speerpunten van de vaderlandse economie.

Uiteraard toonde men ook zijn medeleven in het geval van rampen en noodsituaties. Zo bezocht koningin Wilhelmina in mei 1917 de Valthermond, kort nadat daar een grote veenbrand had gewoed die aan zestien mensen het leven kostte. Talloze huizen waren verwoest en honderden hectaren veen gingen verloren. Wilhelmina bekeek de verwoeste woningen en sprak met nabestaanden van de slachtoffers. Van dit bezoek zijn talloze foto’s gemaakt.

Verjaardagen en regeringsjubilea van het staatshoofd werden, net als elders in het land, veelal gevierd met allerhande activiteiten. Erebogen, optochten met praalwagens en spelletjes voor de schooljeugd behoorden tot het vast repertoire van Koninginnedag. Daar kwam later het typisch Nederlandse evenement, de “vrijmarkt” bij.

Stadskanaal kent bovendien sinds zo’n 30 jaar de “Nacht van Knoal”, traditioneel voorafgaand aan de jaardag van de vorst. Beelden van deze Oranjefeesten zijn te vinden in het archief van het Streekhistorisch Centrum en worden deze middag vertoond.

De beeldpresentatie begint om 14.30 uur. De entree bedraagt €3,00 euro. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum hebben vrij entree op vertoon van hun pas.

Voor meer informatie of reserveren: 0599-612649 info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.