Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Verhalen Joodse slachtoffers op App

STADSKANAAL – Op vrijdag 12 april presenteert Comité Stolpersteine in samenwerking met de gemeente de app waarin alle locaties en verhalen van Stolpersteine staan: de Struikelstenen gids. Deze gedenkstenen liggen op plaatsen in de gemeente, waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gewoond hebben. De gemeente Stadskanaal is dit jaar gastgemeente voor Stichting Vier 5 mei. De presentatie van de app is één van de activiteiten tijdens de Bevrijdingsdag op vrijdag 12 april 2019. De app is te downloaden op een tablet of mobiele telefoon. In de Stolpersteine app kunnen belangstellenden digitaal bijvoorbeeld het verhaal lezen van David Kropveld.

Verhaal Stolperstein: David Kropveld
David Kropveld woonde op de hoek Ceresstraat-Schoolstraat. Hij werd op 18 april 1892 geestelijk gehandicapt geboren en daarom werd hij later verpleegd in het ‘Apeldoornsche Bos’, een Joods psychiatrische inrichting. Met andere patiënten en verzorgers werd David op 23 januari 1943 in een gesloten trein naar Auschwitz vervoerd. Direct bij aankomst, op 25 januari 1943 werden ze gedood. Alie Noorlag van Comité Stolpersteine: “Het is belangrijk om de slachtoffers te herdenken en dat wij nooit zullen vergeten. Het vastleggen van de verhalen en locaties in deze app zorgt ervoor dat we ons blijven realiseren hoe belangrijk het leven in vrijheid is.”

Bevrijdingsdag 12 april 2019
Op vrijdag 12 april 2019 vieren we de bevrijding van onze gemeente. Op deze dag is naast de presentatie van de Stolpersteine app ook de filmpremière in Smoky en de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Stadskanaal in WOII’ in het Streek Historisch Centrum. Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten in het kader van Vier 5 mei en Stadskanaal 50 zijn te vinden op de website: www.stadskanaal.nl/isgoud.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.