Direct naar de inhoud.

Heien gestart voor de allereerste windmolen

  • door:
  • op:
De hei-installatie voor 34 vibro- heipalen 1e turbine

NIEUW BUINEN – Langs de Mondenweg tussen Eerste Exloërmond en Nieuw-Buinen zijn dinsdag 2 april de heiwerkzaamheden begonnen voor de éérste turbine van het windpark ‘De Drentse Monden en Oostermoer’. Heispecialisten verzorgen dat werk voor de fundering in opdracht van Nordex. De werkzaamheden worden naar verwachting deze week afgerond.

34 heipalen

Bij de bouw van de eerste turbine is gekozen voor een vibropaal, een zogenaamde ‘in de grond gevormde en grond verdringende paal’. Die paal wordt gemaakt nadat een stalen behuizing in de grond is geheid. Die behuizing wordt weer uit de grond getrokken nadat de wapening en het beton zijn aangebracht. Dit paaltype kan goed trekkrachten opnemen waardoor de paallengte (13,4 meter) korter is dan bij gebruik van een pre-fab paal.

In totaal rust de fundering op 34 palen: 17 palen worden loodrecht geheid en 17 onder een hoek. Het beton storten gebeurt ter plekke. Dat beton wordt aangevoerd met naar schatting vijftien betonwagens. Zodra alle palen zijn gestort en uitgehard volgt de bouw van de fundering.

Uit veiligheidsoverwegingen is het bouwterrein niet toegankelijk voor bezoekers. Bij vragen of opmerkingen over de heiwerkzaamheden kunt u contact opnemen via info@drentsemondenoostermoer.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal