Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Dieuwertje Blok geeft vrijheidscollege aan kinderen

(F: Facebook)

STADSKANAAL – Op maandag 8 april geeft Dieuwertje Blok om 13.30 uur een vrijheidscollege voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8 in Theater Geert Teis. Dit sluit aan bij het project: De Tweede Wereldoorlog Dichterbij.

De gemeente Stadskanaal is dit jaar gastgemeente van de Stichting Vier 5 mei. Deze stichting werkt samen met de Groninger Archieven en het OVCG (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen) aan het programma van de basisscholen in Stadskanaal: De Tweede Wereldoorlog Dichterbij. Dit lesprogramma loopt van maandag 8 april tot vrijdag 12 april van 9.00 – 12.00 uur in De Rank in Stadskanaal. Om 9.00 uur zal burgemeester Froukje de Jonge om 9.00 uur de aftrap doen voor deze educatieve week.

Vrijheidscollege
Dieuwertje Blok over het leven in vrijheid: “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest”.

.

Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. De leerlingen kunnen na afloop van het college in de klas gaan filosoferen over vrijheid. Ook krijgen zij, met behulp van een filmpje met Dieuwertje Blok, de opdracht om een foto te maken van de plek of plaats waar zij zich het meest vrij voelen.

De foto’s van de kinderen uit Stadskanaal zijn dit jaar te zien op het Bevrijdingsfestival op 5 mei in het Stadspark te Groningen.

Tweede Wereldoorlog Dichterbij
Het college van Dieuwertje Blok over vrijheid past heel goed in het lesprogramma over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit onderwijsproject in De Rank gaan leerlingen in gesprek met een ooggetuige, zien filmbeelden en objecten uit de Tweede Wereldoorlog en ze maken een wandeling in Stadskanaal langs sporen van de oorlog.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Dieuwertje Blok geeft vrijheidscollege aan kinderen

 1. Trees de Jong

  Beste mevrouw Blok,
  Graag zou ik in contact met u willen komen i.v.m. het “Vrijheidscollege” , dat u op scholen geeft.
  Wij hebben naast elkaar gezeten bij de introductie van/en feedbackvraag voor de film van Hella de Jonge in het Joods Historisch Museum, maar ik begrijp heel goed als u zich van mij niets herinnert🤗.
  Mijn eigen achtergrond en daarmee samen hangend verleden qua 2e W.O. is min of meer vergelijkbaar, met name mijn familie van vaders kant, en ik wil al lange tijd iets ondernemen op scholen om te laten zien, wat onverdraagzaamheid voor gevolgen heeft. Ik woon als ex Amsterdamse, al heel lang in Gouda, waar onverdraagzaamheid een behoorlijk ” issue” is. Daarbij voel ik het als mijn taak en “verplichting” aan alle slachtoffers om mijn positieve deel bij te dragen.
  Heel graag zou ik van u willen horen hoe en met eventueel welk aanvullend lesmateriaal ik dit voor kinderen ” pakkend” kan maken.
  Met dank en hartelijke groet,
  Trees de Jong
  trees_dj@hotmail.com / 0640913347

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.