Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Twee Koninklijke onderscheidingen in Borger-Odoorn

EXLOO – Op vrijdag 26 april heeft burgemeester Jan Seton twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De heer Frederik Pieter Borger (Buinerveen) ontving zijn onderscheiding op het vliegveld van Luchthaven Stadskanaal. Mevrouw Jantje Davids-Zijnge (Valthe) ontving haar onderscheiding in het Dorpshuis Valthe. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Seton heeft hen de bijbehorende versierselen opgespeld.

 

De heer Borger werd in 1988 als 1e lid ingeschreven in de nieuw opgerichte Motorvliegvereniging Hoogeveen (MVVH). En als lid was hij ook direct vrijwilliger voor deze vereniging. In 1998 werd hij voorzitter van de MVVH. Deze rol heeft hij ruim 16 jaar vervuld en als dank voor zijn inzet werd hij bij zijn aftreden dan ook benoemd tot erelid van de MVVH. Maar ook na zijn aftreden bleef hij als vrijwilliger actief binnen de vereniging.

Rond 2010 is hij lid geworden van Vereniging van Ultralichte Vliegtuigen Westerwolde en in 2011 werd hij voorzitter van deze vereniging. Behalve vlieger en voorzitter is de heer Borger ook hoofd van de vliegschool en een geliefd instructeur, die met veel kundigheid en enthousiasme veel piloten heeft opgeleid. Daarnaast is hij ook hoofd-havenmeester van het vliegveld.

Tevens is de heer Borger bestuurslid van de Stichting Luchthaven Stadskanaal. De Stichting beheert het vliegveld en is verantwoordelijk voor de veiligheid. De combinatie van zijn functies maakt de heer Borger de belangrijkste man van het vliegveld. De vereniging kent alleen vrijwilligers die samen alle nodige werkzaamheden verrichten. Dat vraagt veel organisatietalent, overleg en tact. Vliegplannen van piloten die uit het buitenland reizen, komen bij de heer Borger terecht. Eén van de belangrijkste aspecten van het vliegen is de veiligheid. Als bestuurslid van de Stichting is de heer Borger verantwoordelijk voor het vliegverkeer en moet hij toezien op alle veiligheidsaspecten van het vliegveld, zoals de radiocommunicatie en de brandweer. De heer Borger is zich daar goed van bewust en besteedt daar dan ook veel aandacht aan.

Ondanks zijn drukke werkzaamheden als tandarts doet hij veel voor de luchtsport in het algemeen. Hij wordt vaak gevraagd om te helpen bij andere verenigingen en vliegvelden. Zoals bij de Vliegshows in Oostwold. Ook de luchtmacht komt jaarlijks langs om een week lang te genieten van het vliegen bij de Vereniging Westerwolde. Naast het vliegen heeft de heer Borger nog een hobby: Jachthoorn blazen. Hij is dan ook lid van de Drentse Jachthoornblazers (DJB) in Schoonloo. De Drentse Jachthoornblazers blazen bij allerlei activiteiten in binnen- en buitenland. 7 jaar lang heeft de heer Borger de rol van voorzitter van deze vereniging vervuld. En dit deed hij op een onnavolgbare enthousiaste wijze. Zowel zijn aanwezigheid bij oefenavonden als ook bij optredens was altijd buitengewoon stimulerend voor de overige leden. Mede door zijn inzet is de DJB een jachthoorngezelschap dat gehoord mag worden.

Mevrouw Jantje Davids – Zijnge is vanaf 1994 zestien jaar een vertrouwd gezicht geweest in woon- en wijkcentrum Paasbergen in Odoorn. Ze was gastvrouw tijdens recreatieavonden en hielp mee bij vele andere activiteiten die binnen de Paasbergen werden georganiseerd. Sinds 1995 is mevrouw Davids actief vrijwilliger bij het dorpshuis Ons Dorshuis in Valthe. Ze maakt het dorpshuis schoon en zorgt bij de diverse activiteiten voor de catering/bediening van de klanten. Daarnaast organiseert ze ook activiteiten die het dorpshuis extra inkomsten opleveren, zoals een Yogacursus.

Mevrouw Davids is een fervent accordeonist. Ze is tot 2017 negentien jaar lang (zolang het koor heeft bestaan) de accordeonist geweest van het koor De Hondsrugzangers in Valthe. Vanaf 2011 heeft mevrouw Davids als accordeonist eerst incidenteel Volksdansgroep De Schaop’ndansers in Exloo begeleid. Maar vanaf 2013 is ze echt volwaardig bij de Volksdansgroep gekomen en ondersteunt ze met haar accordeon als Leading Lady de dansers tijdens de oefenavonden en de optredens in binnen- en buitenland.

Ook heeft mevrouw Davids negen jaar in het bestuur gezeten van Gymnastiek- en Volleybalvereniging DOS uit Valthe. Ze was onder andere interim-voorzitter en was regelmatig betrokken bij promotieactiviteiten. Ook was ze betrokken bij het organiseren van jaarlijks terugkerende activiteiten van de vereniging en was ze medeorganisator van het 40-jarig jubileumfeest.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.