Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Open Torendag in Veendam

Klokken in de Grote Kerk Veendam – (eigen foto)

VEENDAM – Zaterdag 8 juni is er de jaarlijkse Open Torendag. Vrijwel alle torens in de provincie zijn geopend van 13.00 – 16.00 uur. De (kerk)toren in Veendam is bij wijze van uitzondering al vanaf 11.00 uur geopend voor bezoekers. U kunt zelfstandig of onder begeleiding van iemand van de Stichting Carillon Veendam de trappen van de toren beklimmen en een kijkje nemen bij het carillon en de speelcabine in de Grote Kerk.

Vanaf 13.00 uur is ook stadsbeiaardier Vincent Hensen aanwezig om het carillon te bespelen. Hij geeft u vast en zeker toestemming ook eens te proberen hoe zo’n beiaard bespeeld moet worden. De toetsen van het beiaardklavier zitten niet direct naast elkaar zoals bij een piano. Het zijn een soort stokken waar je met je vuisten op moet ‘hameren’. Ze zijn ook niet zwart-wit. De positie van de toetsen geeft aan of het zwarte of witte zijn. En wist u dat een beiaard ook -net als een orgel- voetpedalen heeft?

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Veendam verzorgt demonstraties op het orgel en geeft daarbij uitleg over het instrument. Tevens zijn er rondleidingen voor belangstellenden. Het carillon van Veendam bevindt zich in de toren bij de Grote Kerk in Veendam aan het Kerkplein , waar het Julianapark en de J.G.Pinksterstraat samenkomen.

Behalve de torens met carillon in Appingedam, Groningen (Martini), Middelstum, Veendam en Winschoten, is ook een groot aantal andere torens in de provincie opgesteld, waaronder die in Meeden. De Stichtingen stellen een gift op prijs. Zij staan vanaf 11.00 uur klaar om u te verwelkomen.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.