Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Leerlingen uitwisseling Stadskanaal – Papenburg

De leerlingen uit Stadskanaal en Papenburg

STADSKANAAL – Inmiddels mag het een heuse traditie genoemd worden: de uitwisseling tussen de derdejaars leerlingen van het VMBO uit Stadskanaal van het Ubbo Emmius, derde leerjaar VMB met de leerlingen van de St. Michaelschule uit Papenburg die daar Nederlandse lessen volgen.

Van elkaar leren

Nadat de leerlingen van het Ubbo Emmius in maart een schoolweek in Papenburg te gast waren geweest, was het nu de beurt aan de Duitse scholieren om de schoolweek in Stadskanaal door te brengen bij gastgezinnen in en rond Stadskanaal. Beide weken stonden in het teken van leren met elkaar en leren van elkaar.
In Papenburg bezochten we onder meer de Meijer Werft en enkele kilometers verderop de fabriek van Krone. Hier zagen we voor onze ogen de opbouw een trailer. Het begon met een frame dat door verschillende baden ging, zodat het goed beschermd is tegen allerlei invloeden van buitenaf. Drie hallen verder waren diezelfde frames niet meer herkenbaar en stonden er voor onze ogen volwaardige trailers, die we nu dagelijks op de weg herkennen.

Veengebieden in Nederland en Duitsland 

Ook hebben we aan beide kanten van de grens elkaars veengebieden bekeken. Het veenpark in Barger-Compascuum gaf een prachtig inzicht in de opbouw van de veenlagen en de manier waarop deze werden afgegraven, met verschillende hulpmiddelen. Het veenmuseum in Elisabethenfehn vertelde juist de geschiedenis van de kolonisatie van de veengebieden in Ostfriesland. Hier werd het leven van de eerste kolonisten uitgebeeld en konden we zelf ervaren hoe zwaar het werk op het veenland was. Niet alleen was het werk bijzonder zwaar voor in die tijd, maar ook de manier waarop de mensen in die tijd moesten wonen mag gerust zwaar genoemd worden.

Naast de educatieve activiteiten van de uitwisseling hebben de leerlingen veel plezier met elkaar gemaakt door sportief met elkaar aan de slag te gaan. Wandklimmen, abseilen van het City hotel in Stadskanaal (misschien heeft u ons in Stadskanaal gezien toen enkelen van ons van afdaalden) en waterskiën behoorden tot het programma. ( Lees ook onze vorige berichtgeving hierover).

Tot slot hebben we twee grotere steden bezocht: Oldenburg en Groningen. Beide weken werden afgesloten bij een plaatselijke pizzeria. De leerlingen werden door taal niet gehinderd om gezamenlijk te genieten en na te praten over de belevenissen van de dagen ervoor.

Het afscheid was dan ook warm toen de gele schoolbus vrijdag de parkeerplaats aan de Sportparklaan verliet richting Papenburg.

(Door Ronald Roossien/ docent Ubbo Emmius)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.