Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Actie preventie inbraak een succes

.

STADSKANAAL – Begin mei is de gemeente Stadskanaal in samenwerking met het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een actie gestart op het gebied van woninginbraak preventie. Bewoners van een aantal wijken konden zich aanmelden voor een gratis woningscan.

Een onafhankelijk adviseur van het CCV controleerde de woningen van buiten én binnen op veiligheid. Hang- en sluitwerk werd nagekeken en veelvoorkomende inbraakmethoden werden uitgelegd. De bewoners kregen ook praktische tips over het voorkomen van inbraken door met name gelegenheidsinbrekers. Deze haken af als het teveel tijd kost om binnen te komen.

Meer bewustwording
Er was heel veel belangstelling voor de actie. In een paar weken tijd heeft het CCV ruim 60 woningen gecontroleerd en daarbij viel op dat de bewoners bewuster zijn geworden van de risico’s. De scan werd dan ook vaak gebruikt om te controleren of de aangebrachte voorzieningen voldoende waren. Een positieve ontwikkeling.

Brandveiligheid
De adviseur keek ook naar de brandveiligheid in de woning en de mogelijke vluchtwegen. Goed hang- en sluitwerk mag namelijk niet leiden tot gevaarlijke situaties bij brand. Er werd met de bewoners daarom gekeken hoe ze snel naar buiten konden komen in geval van brand.

Het was goed om te zien dat iedere gecontroleerde bewoner in Stadskanaal in ieder geval 1 melder in huis heeft. Echter, niet iedere bewoner test zijn melder (of vervangt jaarlijks de batterij). Uit onderzoek blijkt dat slechts 45% van de rookmelders in woningen werkt. Slechts 35% van de rookmelders is op de juiste plek geplaatst. Een rookmelder per verdieping is vaak niet voldoende.

Denk daarom logisch na waar de grootste brandrisico’s zitten en plaats daar altijd een rookmelder. Bijvoorbeeld in de keuken, bij de meterkast en bij de droger. Meerdere rookmelders per verdieping zorgt er voor dat de brand nog sneller wordt opgemerkt. Test ook regelmatig de melder.

Vakantietijd
Het is niet nodig om van je huis een vesting te maken. Soms zijn enkele maatregelen, het plaatsen van bijvoorbeeld tijdschakelaars voor de bewoonde indruk, al grote stappen in preventie. Zeker met het oog op de komende vakantieperiode én ook de dagjes weg, is het goed dat u nog weer eens kritisch een slag door uw huis maakt én kritisch bent op uw eigen gedrag. Een openstaand raampje op een kiepstand is niet veilig. En misschien wil de buurjongen tijdens uw vakantie zijn auto wel op de oprit plaatsen. En heeft u telefoonnummers uitgewisseld met de buren?

De actie is nu beëindigd en opgeven is dan ook niet meer mogelijk. Wilt u weten hoe u uw eigen woning het beste kunt beveiligen dan kunt u voor tips kijken op www.hetccv.nl of www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Meer informatie over een brandveilige woning vindt u op www.brandweer.nl/brandveiligheid/woningcheck.

(Gemeente Stadskanaal)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.