Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Koning Willem-Alexander opent waterstofinstallatie

Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Zijne Majesteit Koning Willem Alexander opende woensdagochtend de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie aan de Zoutweg in Veendam.

Bij aankomst volgde een hartelijke begroeting door o.a. Drs. J.H. Wolters, Kamerheer van de Koning, Mr. drs. F.J. Paas, Commissaris van de Koning in de Provincie Groningen en Drs. S.B. Swierstra, Burgemeester van Veendam.

 

Voordrachten

Dagvoorzitter mevrouw Anna Gimbrere, wetenschapsjournalist en presentatrice, behandelde diverse onderwerpen middels interviews en voordrachten met de Heer Fennema, CEO Gasunie, Mevrouw van Beek, CEO TenneT, Professor Hirose, over de rol van waterstof in internationaal perspectief. Mevrouw M. van Loon, CEO Koninklijke Shell en Mevrouw Oulahsen, campagneleider Greenpeace. Zij gingen in gesprek over innovatie en de noodzaak om de waterstofeconomie te versnellen.

Symbolische boom

.

Vervolgens mocht Koning Willem Alexander door water te gieten in de stam van een centrale ‘symbolische boom’ de cyclus van waterstofgaswinning op gang brengen. De Koning kreeg vervolgens enkele toepassingen van waterstof gedemonstreerd. Zoals een waterstofauto van Toyota, en een projectenkaart met alle ontwikkelingen in de waterstof door Gasunie New Energy.

De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. Een belangrijke en concrete stap op weg naar een duurzaam, CO2-neutraal Nederland. Tijdens het bezoek kreeg de Koning verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector.

Duurzame bron
De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Doelstelling van Gasunie is waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Eerste concrete stap
Han Fennema, CEO van Gasunie: ‘Waterstof is een essentiële bouwsteen van de toekomstige energievoorziening. De waterstofinstallatie HyStock is eerste concrete stap om met de hele keten, van productie tot gebruik, gezamenlijk de schouders te zetten onder de noodzakelijke verdere opschaling van duurzame waterstof. Richting 2030 kunnen wij een deel van onze bestaande infrastructuur geschikt maken voor het transport en de opslag van waterstof. Zo draagt het duurzaam hergebruik van het bestaande gasnet bij aan het betrouwbaar en betaalbaar houden van onze energie.’

Schone energie
Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op te vangen.

HyStock vormt het begin van een toekomstige waterstofmarkt en levert daarmee een bijdrage aan de doelstelling Nederland en Europa CO2-neutraal te maken.

Voor alle foto’s kijk op: Peter Panneman

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.