Direct naar de inhoud.

Voorarrest Jan Nieboer en Jan H verlengd

  • door:
  • op:
Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: RTV1)

2E EXLOËRMOND – De anti-windmolenactivisten Jan H en Jan Nieboer moeten langer vastzitten. Het voorarrest van 14 dagen is met 30 dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten. Jan H uit Oude Pekela en Jan Nieboer uit 2e Exloërmond werden 2 weken geleden opgepakt door de politie wegens het versturen van dreigbrieven aan bedrijven die meewerkten aan de bouw van windparken in Drenthe en in Groningen. Het OM verdenkt de beide mannen ook van het deponeren van asbest op het land van een aantal windboeren.

Woordvoerder

Verdachte Jan Nieboer is het gezicht van actiegroep Platform Storm en is in die hoedanigheid regelmatig te horen en te zien geweest in de lokale, regionale en nationale media. Jan H. was woordvoerder van actiegroep Storm Meeden maar is daar al geruime tijd geleden mee gestopt. Verdachten kunnen een celstraf van maximaal twaalf jaar krijgen in verband met het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het dumpen van asbest.

Nieuw bewijs

Uit het lopende onderzoek is gebleken dat er nieuw bewijs naar voren is gekomen waardoor er volgens de rechtbank voldoende bewijs bestaat voor betrokkenheid bij o.a. asbestdumpingen. Ook sluit het Openbaar Ministerie meerdere aanhoudingen niet uit.

Lokale betrokkenheid

Er is inmiddels met verbijstering en ongeloof gereageerd op de aanhouding van Jan Nieboer. De inwoner van 2e Exloërmond is zeer betrokken bij lokale initiatieven en velen zien hem dan ook als een voorbeeldburger met grote betrokkenheid voor de eigen regio. Nieboer heeft naast diverse bestuurlijke functies een eigen adviesbureau en is bekend als voorzitter van de Vereniging voor Bedrijven in de Kanaalstreek (VVBK). Inmiddels is hij hier geschorst hangende het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-