Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grote brand en ontruimingsoefening bij het Boomkroonpad

‘Slachtoffers’ worden door de brandweer van Borger en Staatsbosbeheer gered tijdens de oefening.

BORGER – Donderdag 4 juli ’s avonds is er bij het Boomkroonpad een samenwerkingsoefening geweest tussen de BHV-ers van het boomkroonpad, bospaviljoen de Woudstee en de Brandweer Borger. Alle partijen willen graag goed voorbereid zijn bij noodscenario’s en hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

Deze avond waren zo’n 25 medewerkers & vrijwilligers van Staatsbosbeheer en 15 brandweermannen van Brandweer Borger actief. Om het zo echt mogelijk te maken waren er naast de vrijwilligers die een rol als bezoeker hadden ook 2 lotus-slachtoffers aanwezig.

Grote natuurbrand

Het scenario dat geoefend werd heeft te maken met de droogte waar we nu ook mee te maken hebben. Er is een grote natuurbrand gaande waarvoor al diverse brandweerkorpsen ingezet zijn. Op een gegeven moment krijgt Staatsbosbeheer het bericht dat het Boomkroonpad en omgeving ontruimd moet worden omdat de rook van de natuurbrand die kant op trekt en dat de kans op overslag door vliegvuur reëel is. Kort daarna ontstaat door vliegvuur brand bij de vuurplaats, hier ligt een slachtoffer bij waar de BHV niet bij kan komen. De speelweide moet ontruimt worden net als Bospaviljoen de Woudstee.

Oefening

Uiteraard moesten ook de bezoekers van het Boomkroonpad geëvacueerd worden, in alle paniek valt een bezoeker van de noodtrap en heeft een lelijke open beenbreuk. Tot overmaat van ramp kreeg een andere bezoeker boven op de uitkijktoren een hartaanval en moest gereanimeerd worden. “Het leek wel een spannende film, maar uiteraard hopen we dit nooit in het echt mee te hoeven maken”., aldus een vrijwilliger van Staatsbosbeheer.

Uiteindelijk werden op spectaculaire wijze alle slachtoffers door de brandweer gered en zo werd het voor alle deelnemende partijen een leerzame oefening.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.