Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Opbouwen van eerste windturbine begonnen

Foto: B.J. Brinkman – RTV1

NIEUW BUINEN – Langs de Drentse Mondenweg bij 1e Exloermond start vanaf maandag 8 juli de opbouw van de eerste windturbine van Windpark ‘De Drentse Monden en Oostermoer’. Dat kan nadat het eerste mastdeel van de windmolen is aangekomen op de bouwlocatie. Vanwege de gunstige weersomstandigheden (en verwachtingen voor deze week) is besloten direct te beginnen met bouwen.

Het eerste torendeel voor de molen is afgelopen nacht naar de bouwlocatie gebracht. Dat gebeurde vanuit Duitsland via Ter Apel en Nieuw Weerdinge. De afgelopen weken waren daar al aanpassingen aan bestaande wegen gedaan om het brede transport mogelijk te maken. Om overlast voor omwonenden en overig verkeer te beperken, koos het transportbedrijf voor vervoer in de nacht.

 

F: Windpark Drentse Monden Oostermoer

Week bouwtijd
Het onderste torendeel is vijf meter in doorsnede en wordt geplaatst op de eerder gerealiseerde fundering. Bovenop dit stalen onderdeel komen nog 5 vergelijkbare torendelen. De taps toelopende stalen torendelen variëren in dikte van 5,4 cm (beneden) tot 1,3 cm (top). De delen die dinsdag en woensdag komen, worden als het weer mee zit ook direct op hun plaats gehesen. Zodra de toren in zijn geheel is opgebouwd, wordt deze -afhankelijk van de windkracht op dat moment- tijdelijk geschoord met twee stalen tuien. Eind van de week worden de hub, nacelle en drivetrain op de mast geplaatst, evenals de drie rotorbladen. Als de weersomstandigheden blijven zoals de voorspellingen zijn, zou de eerste windturbine van het windpark rond het weekeinde klaar zijn. De aannemer start dan ook direct met demontage van de grote hijskraan op de bouwlocatie.

Techniek
Als de windturbine eenmaal staat, is het werk nog niet af. Technici zorgen dan voor alle aansluitingen in en om de windmolen. Naar verwachting duurt het nog tot medio augustus voor de windturbine eerste tests kan doen om elektriciteit te leveren. In de tussenliggende tijd zal de molen regelmatig draaien, maar de rotorbladen zullen ook vaak stilstaan. Dat heeft alles te maken met de fase van bouwen en testen waarin de turbine de komende maand verkeert.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.