Direct naar de inhoud.

Nieuwe inrichting spoedzorg begin 2020 van start

  • door:
  • op:
Refaja ziekenhuis – (Foto: BJ Brinkman RTV1)

STADSKANAAL – De afdelingen spoedeisende hulp in Stadskanaal (in januari) en Hoogeveen (in april) worden basisspoedposten. Deze basisspoedposten zijn zeven dagen per week open van 8:00 tot 23:00 uur voor niet-levensbedreigende situaties.

Voor levensbedreigende situaties kunnen patiënten uit de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen terecht bij de afdelingen spoedeisende hulp in Assen, Emmen, Meppel en Scheemda. Met deze voorgenomen wijziging kan de patiëntzorg behouden blijven voor de regio. Dit maken ziekenhuizen, huisartsen, ambulancediensten en zorgverzekeraars vandaag bekend.

Basiszorg in alle ziekenhuizen
De meest voorkomende behandelingen en operaties blijven in alle ziekenhuizen mogelijk. Complexe ingrepen worden geconcentreerd in Assen, Emmen en Scheemda. Hoogeveen en Stadskanaal worden weekziekenhuizen voor basiszorg, planbare zorg en een basisspoedpost voor bijvoorbeeld wonden, trombose of eenvoudige botbreuken. Ook kan men hier terecht op de poliklinieken voor nazorg na een behandeling op een andere locatie. De huisartsenpost, ambulancedienst en basisspoedpost
werken intensief samen om patiënten de beste zorg te garanderen.

Bij spoed geldt nog steeds bellen met een huisarts of 112
“Bij een spoedsituatie handelt de patiënt zoals hij dat gewend is”, vertelt Lamiek Westerhof, huisarts en bestuurslid Drentse huisartsen. “Patiënten kunnen voor spoedeisende vragen, net als nu, bellen met het spoednummer van hun huisarts (in Drenthe: 0900 – 112 0 112) en in Groningen: (0900-9229). Of bij levensbedreigende situaties met het alarmnummer 112. Huisartsen zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar.”

Kwaliteit gaat omhoog
Frank Kroezen, chirurg bij Treant: “Een deel van de zorg in onze regio verandert. Dat doet pijn, maar het is geweldig dat we met dit plan de zorg behouden voor de regio. Patiënten moeten soms iets verder reizen voor een specifieke ingreep of spoedeisende zorg, maar zij krijgen daar betere en gespecialiseerde zorg voor terug. Want doordat teams van specialisten en verpleegkundigen behandelingen vaker doen, gaat de kwaliteit omhoog.”

Samenwerking en dialoog
Om de zorg voor Drenthe en Zuidoost-Groningen te behouden presenteerden ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars op 11 februari 2019 een plan. Met dit plan kunnen de partijen voldoen aan de zorgvraag in de regio en tegelijkertijd inspelen op de schaarste aan medisch personeel, maatschappelijke veranderingen en steeds strengere kwaliteitseisen. Sinds februari hebben veel partijen meegedacht en meegewerkt aan de invulling van het plan zoals patiënten, zorgaanbieders, medewerkers, inwoners, overheden, ambulancediensten, Zorgbelang Drenthe en Groningen en het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Zo gaven inwoners als aandachtspunt de reistijden mee. Daarover gaan partijen in gesprek met het OV-bureau Drenthe en Groningen, gemeenten en provincies.

In gesprek blijven
De uitvoering van het plan gaat enkele jaren duren en heeft organisatorische en personele consequenties voor Treant. Het plan wordt daarom na de zomer als voorgenomen besluit voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraad en cliëntenraad van Treant. Daarnaast wordt een continuïteitsplan ter toetsing voorgelegd aan het ROAZ.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal