Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Schenking Noorse superkeien op Tour de Valthermond

Zes Noorse Superkeien maken de cirkel rond bij de entree van het fraaie Aukje Wolf Natuurpark

VALTHERMOND – Zondagmiddag 25 augustus 2019 gaat voor de tweede keer bus Tour de Valthermond om 13.00 uur van start. Na de succesvolle eerste keer vorig jaar volgt nu de reprise. Tijdens deze tour worden zes Noorse superkeien aan het Aukje Wolf Park geschonken, die door burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn officieel in ontvangst worden genomen.

Een bus vol enthousiaste deelnemers gaat samen door de krochten en krimpen van Valthermond. Zij komen van heinde en verre en delen een gemeenschappelijke interesse voor de historie van hun dorp waar ze geboren en/of getogen zijn, nieuw zijn gaan wonen, er nog verwanten hebben of een andere link met Valthermond hebben.

Feest der herkenning
Voor de deelnemers is het een ‘feest der herkenning’. Staat mijn geboortehuis er nog? Is mijn oude school nog in gebruik? Wonen mijn oude buren nog op dezelfde plek? Is er veel veranderd? Kom ik nog schoolvrienden van vroeger tegen? Waar kom ik vandaan? Door wat en wie ben ik gevormd? De kerkelijke gemeenschap? De sportvereniging? De buurt? Wie zal het zeggen?

Aftrap door de burgemeester
Feit is dat Tour de Valthermond een gezellige ‘walk on memory lane’ is voor de deelnemers, die qua leeftijd uiteenlopen: de jongste deelnemer is 15 jaar en de oudste hoog in de 80. De deelnemers verzamelen zondagmiddag om 13.00 uur voor de voorzit bij Cultureel Centrum Kerk 11 aan het Zuiderdiep 505 te Valthermond. Gastheer, gids en organisator Henk Haan is klaar voor de ontvangst. Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger- Odoorn doet de aftrap en gaat mee op Tour de Valthermond. De bus gaat rijden om 13.30 uur.

Bijzonder intermezzo met een Valthermonds Noors tintje.

De deelnemers van Tour de Valthermond komen uit alle windrichtingen. Van Amsterdam tot Zuidlaren. Van Rotterdam tot Exloo. Van Farmsum tot Ter Apel

Zes Noorse keien
De eerste pitstop tussen 14.15 en 15.15 uur is een bezoek met een wandeling aan het Aukje Wolf Park aan de Vrijheidslaan. Daar schenkt de familie Haan zes Noorse superkeien aan het Aukje Wolf Park die door burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger – Odoorn officieel in ontvangst worden genomen. De superkeien kwamen bij toeval in handen van dorpschroniqueur en ideeënmakelaar Henk Haan. De superkeien hebben een sterke symbolische waarde voor de oud Valthermondse familie Haan.

Aukje Wolf
Solveig, de moeder van Henk, kwam als jonge vrouw (18) uit het land van de ‘eeuwig zingende bossen’, Noorwegen, in 1945 naar Nederland na haar huwelijk in de zomer van ’45 in Oslo met koopvaardijofficier Frits Haan uit Valthermond. Naast Solveig’s nieuwe schoonouderlijk huis aan het Zuiderdiep 471 woonde een leeftijdgenoot annex nieuwe jonge buurvrouw: Aukje Wolf, 19 jaar aan het Zuiderdiep 470. Van meet af aan hadden de jonge vrouwen goed contact. Aukje groeide op als enig kind van huisschilder Willem Wolf en zijn vrouw Henderika Wolf- Niks. Solveig kreeg drie kinderen Sigrid, Henk en Hans en voedde twee bonuskinderen op, Gini en Henkie. Aukje bleef haar leven lang ongehuwd en werd mantelzorger van vader en moeder Wolf.

Aukje Wolf op de fiets anno 1945 met haar vader meesterhuis-schilder Willem Wolf

Solveig
De Noorse Solveig was een moderne vrouw van de wereld, Aukje echter, droeg haar lot stilzwijgend en was ietwat teruggetrokken. Solveig werd stilzwijgend Aukjes levenslijn naar de buitenwereld maar overleed plotseling in 1981. Aukje ‘ verkluizenaarde’ stilaan. Vereenzaamde sterk en overleed in stilte in 2004. Aukje liet Valthermond bij testament een half miljoen gulden na, oftewel een kwart miljoen euro. Daar is het Aukje Wolf Park van aangelegd. Solveig had last van sluimerheimwee en migrantenpijn. Een eeuwig durend verlangen naar haar achtergelaten vaderland brak haar stilaan op.

Goede herinneringen
Toch waren Aukje en Solveig twee sterke buurvrouwen. Krachtig, doortastend, intelligent en zelfstandig. Met de cirkel van zes Noorse superkeien bij de entree van het Aukje Wolf Park eert de familie Haan hun sterke en geliefde Noorse moeder op een mooie plek, ver weg en toch dichtbij in het mooie Aukje Wolf Park. Op goede herinneringen kun je een leven lang teren en de plek heeft met de zes Noorse superkeien een mooie en ook symbolische link met het land van de ‘eeuwig zingende bossen’ Noorwegen, en dat in het wonderschone Drenthe met zijn vele hunebedden.

Verhalen over het verleden
Na dit intermezzo vervolgt Tour de Valthermond haar weg door de Valthermond. In de bus verhalen vertellers over het verborgen verleden, zeden en gewoonten van toen gaan over de tong; bruiloften, begrafenissen, sportwedstrijden, feesten en partijen.

Vervenershuis
De volgende pitstop is bij Het Vervenershuis aan het Zuiderdiep 22 waar op deze avontuurlijke zondagmiddag vrijwilligers de bezoekers hartelijk ontvangen en met trots hun historische waar aan de man brengen.

Woar bist doe aine van?
De Tour de Valthermond is in dit digitale transitie tijdperk een gezellige tegenhanger met een lach en een traan, niet voor niets een waar feest der herkenning van andere tijden voor de meeste deelnemers. Op de nazit in Cultureel Centrum Kerk No.11 is het nog lang gezellig en de meest gestelde vraag is op z’n Veenkoloniaals: “Woar bist doe aine van? Ik kin die wel, moar wait nait woarst doe aine van bist. Kin die wel thuusbreng’n docht ik zo!’

Meer weten? Organisator van Tour de Valthermond, Henk Haan, is bereikbaar mobiel op 06.10.90.70.85 of per email henk.s.haan@gmail.com

(Ingezonden)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.