Direct naar de inhoud.

Steeds drukker op Freddie Pranger Memorial

(F: Henk Bosma)
STADSKANAAL – Het was zaterdag 7 september een drukte van belang op het terrein van SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal. Daar werd voor de achtste keer de Freddie Pranger Memorial georganiseerd. Een internationaal voetbaltoernooi voor spelers met een verstandelijke of een lichamelijke beperking.

Aan het evenement deden 410 G-voetballers uit Nederland, België en Duitsland mee. Samen met hun begeleiders, de bijna 100 medewerkers en het publiek is het daarmee rondom dit sfeervolle toernooi elk jaar drukker geworden. De aanpassing die de organisatie had gedaan om de toenemende belangstelling goed te kunnen opvangen had het nadeel dat de openingsceremonie en de prijsuitreiking voor een deel in de open lucht plaats ging vinden. Maar gelukkig waren de weergoden het toernooi goed gezind.
Ondanks de zeer slechte weersvoorspellingen was het op de dag zelf overwegend zonnig met weinig wind. Op een buitje na, maar dat deerde niemand.

Tranen
Wat opviel waren de vele tranen die er vloeiden. Verreweg de meeste van geluk en plezier. De vreugdetranen van Jarno van het team Grasstuivers uit het Belgische Hofstade bijvoorbeeld. Hij won de keeperbokaal. In de finale wist hij de beslissende penalty te stoppen. Die werd genomen door RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg. De jonge speler wist niet wat hem overkwam en viel snikkend in de armen van zijn coach. Even later kreeg hij op het podium uit handen van Hans Hendriks van de Stichting Wildervankfonds zijn beker en een shirt van FC Emmen overhandigd, terwijl hij door de vele honderden enthousiast werd toegejuicht. Opnieuw kwamen de tranen.

Een enkele traan werd er ook weggepinkt bij een paar blessures. Gelukkig niets ernstigs. De grootste plaaggeesten waren de wespen. Kennelijk aangetrokken door
de overheerlijke en goedgevulde lunchpakketten die een dag eerder door een grote groep SJS-vrijwilligers waren klaargemaakt. Een stuk of vijftien mensen werd geprikt, maar het professionele medische team wist daar goed raad mee, en hielp de pijn snel te verzachten.

Aanmoedigingsbokaal
De G-voetballers van Simikos uit Schoten in België waren door de jury aangewezen als winnaar van de Albert Stevens Aanmoedigingsbokaal. In de voorbereiding en tijdens het toernooi vielen ze op door hun aanstekelijk enthousiasme. Simikos deed voor de eerste keer mee. Nu al verheugen ze zich op volgend jaar, zo hebben ze genoten.

Tevreden
De organisatoren van SJS kijken met een zeer tevreden gevoel terug op deze achtste editie. Alles zat mee. Het weer, geen ernstige blessures, en een super strak schema waardoor alles precies volgens de planning verliep en alleen maar lachende gezichten. Ook heel tevreden was wethouder Lian Veenstra. Ze was op vrijdagavond al op bezoek geweest bij de teams die in het Pagecentrum overnachten en ’s morgens verrichte ze de opening. De gemeente Stadskanaal levert een flinke bijdrage in de kosten van het evenement. De wethouder kon dan ook zondermeer vaststellen dat het geld goed besteed is.

Vooruitkijken naar 2020
De laatste spullen zijn nog niet opgeruimd of het kernteam denkt al weer na over de volgende editie. Met nog wat extra financiële middelen kan de magische grens van 40 teams worden doorbroken, waarmee de Freddie Pranger Memorial zich het grootste internationale G-voetbaltoernooi van Nederland mag noemen. Of dat gaat lukken, zal blijken op zaterdag 5 september 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-