Direct naar de inhoud.

Jan Nieboer teleurgesteld in uitspraak rechtbank

  • door:
  • op:
Jan Nieboer

ASSEN/ EXLOËRMOND –  ‘Een teleurstelling’, zegt Jan Nieboer (61) van Platform Storm over het feit dat Jan H. (58) uit Meeden nog langer vast blijft zitten inzake de windmolen kwesties. De rechtbank in Assen oordeelde dinsdag 1 oktober dat er voldoende bewijs voorhanden is om H. nog langer vast te houden. Zijn zaak wordt op zijn vroegst eind maart 2020 behandeld.

Zitting

Jan Nieboer uit 2e Exloërmond was dinsdag bij de zitting aanwezig. Nieboer werd gelijktijdig met H. opgepakt, maar na zes weken voorarrest vrijgelaten. Toch ziet het Openbaar Ministerie Nieboer ook nog steeds als verdachte.  Hierbij gaat het om het versturen van dreigbrieven. Dat Nieboer niet voor de strafrechter staat had dan ook te maken met het feit dat hij door de rechtbank vrijgelaten is.

Onschuldig

Jan Nieboer in gesprek tijdens TV uitzending RTV1

Nieboer had eerder, tijdens een interview bij RTV1 televisie op vrijdag 27 september, nog eens duidelijk gemaakt dat Jan H. en hij onschuldig zijn. Dat er geen enkel bewijs is. Ook vertelde Nieboer dat hij het vreemd vond dat de bouw van de 1e windmolen precies afgerond werd in de periode dat hij vast zat. Hij vertelde ook dat hij bij de zitting van Jan H. aanwezig wilde zijn. “Met mijn aanwezigheid wil ik laten zien dat ik er voor hem ben”.  Het zou Nieboer niks verbazen dat H. vrijgelaten zou worden.

De rechters besloten anders. Volgens de officier van justitie dumpte H. (ex woordvoerder platform storm Meeden) asbest op maar liefst drie locaties in Groningen. Hij deed dit als chantagemiddel naar bedrijven die betrokken zouden zijn bij de bouw van windparken. Ook wordt hij verdacht van het versturen van dreigbrieven naar bedrijven en gedeputeerde Fleur Gräper (D66 Groningen). Er zou voldoende bewijs zijn om H. langer te laten vastzitten. Jan H. zelf zegt dat hij onschuldig vastzit. Dat hij inmiddels ook gestopt is met actievoeren. Volgens de rechter zijn er echter in de gevangenis gesprekken afgeluisterd die hierover een ander beeld geven. Na een kort beraad komt de rechter dan ook terug met de mededeling dat H. voorlopig nog niet vrijkomt.

Ongenoegen

Na afloop van de Openbare Zitting spreekt Nieboer zijn ongenoegen uit. Hij noemt het ronduit teleurstellend dat H. niet is vrijgelaten. De man zit al sinds half juni vast. Nieboer zegt o.a. in het DvhN dat het OM gewoon een zondebok zoekt. Dat justitie dna-materiaal van H. heeft aangetroffen op een tiewrap bij een asbestdumping is waarom de man uit Meeden vast zit en hij niet.

Ontmoetingen

Nieboer bevestigt de regelmatige ontmoetingen die beiden hadden in een eetgelegenheid in Stadskanaal. Hier werden actieplannen besproken maar geen dreigbrieven voorbereid. Nieboer “Jan heeft mij hier op de hoogte gehouden van zaken die speelden rondom de windparken. Maar ik wist feitelijk niets van de inhoud van dreigbrieven. Als ik dat wist, dan had ik gezegd: jongens, dat moet je niet doen.”

Hart luchten

In week 41 zijn er gesprekken tussen Jan H. en de politie. H. heeft aangegeven zijn zwijgen te doorbreken en met nieuwe feiten te komen. De inwoner van Meeden kondigde aan dat hij zijn hart gaat luchten. “Hij is misschien van alle acties op de hoogte. Ik niet”, zegt Nieboer daarover in het DvhN.

 

  • Geraadpleegde bronnen:  DvhN en RTV Noord

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-