Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

“Hij en Zij” in historisch perspectief

STADSKANAAL – Een schitterende beeldpresentatie op zondagmiddag 13 oktober in het Streekhistorische Centrum staat volledig in het teken van de landelijke manifestatie “Oktober, maand van de geschiedenis”.

Man en Vrouw in vervlogen jaren

Het thema dit jaar is “hij en zij” en gaat over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in vervlogen jaren. Het fotoarchief van het Streekhistorisch Centrum bevat vele foto’s die refereren aan de relatie man-vrouw. In de veenderijen en de landbouw was er een meestal een duidelijke taakverdeling: mannen verrichten werk waarbij het vooral op spierkracht aankwam, terwijl de vrouwen meer werden ingezet bij de arbeid waarbij vooral handigheid en nauwgezetheid werd vereist.

In de industrieën bestond een dergelijke tweedeling ook. Sommige sectoren, zoals de metaalindustrie en scheepsbouw, zijn nog altijd mannenbolwerken. In het onderwijs en de administratieve beroepen (de typiste) waren vrouwen al honderd jaar werkzaam, al was het hoofd der school en de chef van kantoor tot voor kort altijd nog een man.

Lezing

Tegenwoordig zijn buschauffeuses heel gewoon, maar op foto’s van Gado – bussen uit de jaren ’60 zien we alleen nog maar chauffeurs en conductrices. Kortom, er is veel veranderd in de afgelopen eeuw. Ook worden enkele opnamen vertoond van bekende en minder bekende echtparen uit de regio en trouwfoto’s uit de afgelopen honderd jaar. Reserveren kan via 0599-612649 tijdens kantoortijden of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl.

De lezing begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. De entree bedraagt € 4,50  en € 1,50 voor donateurs op vertoon van hun pas.

(ingezonden)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.