Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Scholen Stadskanaal verbreken landelijk record E-waste Race

.

STADSKANAAL – Vrijdag 11 oktober is prijsuitreiking van de E-waste Race in Stadskanaal. De afgelopen weken zamelden 10 basisscholen in de gemeente Stadskanaal zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten (e-waste) in tijdens de E-waste Race. En met veel succes want de gemeente Stadskanaal verbrak het landelijke record.

De 10 bassischolen zamelden meer dan 27.442 apparaten in en dat betekent dat zij de meeste apparaten inzamelden dat ooit tijdens een E-waste Race in Nederland is ingezameld.

E-waste Race
Iedereen kent het wel, je hebt nog wat oude elektronische apparaten rondslingeren. Een oude telefoon, kapotte elektrische tandenborstel of een telvisie bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, weg te brengen.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een gemeente om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Buurtbewoners konden hun rondslingerende elektronisch afval de afgelopen 4 weken aanmelden op een website. De scholieren maakten vervolgens een afspraak om het e-waste thuis op te halen. De scholen scoorden hiermee punten die op de website werden bijgehouden.

Winnaars
Na vier weken is de winnaar bekend. De school wint een toffe schoolreis naar Nemo in Amsterdam. Zo maakt de E-waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk. De leerlingen leren spelenderwijs hoe belangrijk het scheiden van afval is. Ze ontdekken dat het zonde is als waardevolle grondstoffen in het restafval belanden. Naast het schoolreisje wint de school ook de “Evert Elektra wisselbokaal”. Deze wordt ter beschikking gesteld door de gemeente Stadskanaal.

Leerlingen maken duurzaam en sociaal verschil
Met het record aan ingezamelde apparaten maken de kinderen een duurzaam en sociaal verschil. De afgedankte elektronische apparaten worden bij Virol in Scheemda gesorteerd en verwerkt. De apparaten bevatten veel grondstoffen. Een aantal hiervan zijn zelfs schaars. Door het recyclen van deze apparaten kunnen deze grondstoffen weer ingezet worden voor een nieuw product. Gebeurt dat niet, dan is er straks een tekort aan grondstoffen. Virol zet voor dit recycletraject mensen aan het werk die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Langdurig werklozen, vroege schoolverlaters en inburgeraars worden middels het recycleproces opgeleid naar een betaalde baan.

Afval scheiden? Goed bezig!
In september 2018 is de campagne Afval scheiden? Goed bezig! gestart in de gemeente Stadskanaal. De gezamenlijke doelen zijn: van 56% scheiden naar 75% scheiden van huishoudelijk afval en van 168 kilo naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020.

Als er meer afval wordt gescheiden, is het gemakkelijker te recyclen en opnieuw te gebruiken. Afval is dan een waardevolle grondstof voor het maken van nieuwe producten. De afgedankte apparaten krijgen vaak een tweede leven. De onderdelen van apparaten die niet meer bruikbaar zijn worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen zoals: plastic, ijzer, koper en glas.

Deelnemende scholen
OBS Hagenhofschool, OBS De Badde, OBS De Oleander, CBS De Höchte, Gereformeerde school Piet Prins, OBS De Musselhorst, CBS De Rank, RK Heilig Hartschool, CBS Oranje Nassauschool.

(Ingezonden)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.