Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Verhalenbank over Wildervank-Bareveld-Borgercompagnie

Vrijwilligerswerk aan de bankjes

WILDERVANK – In schooljaar 2018-2019 hebben leerlingen van toen groep 7 en in een later stadium ook van groep 6 van basisschool De Sleutel in Wildervank samen met juf Annemiek Daanje en vroegere juf Lo Bolling ideeën aangedragen voor het ontwerpen van een verhalenbank over Wildervank-Bareveld-Borgercompagnie. Het is de derde in een serie van tien voor het nieuwe leer- en sportpark in Veendam. De bank is gemaakt in het atelier van ‘Social Sofa’s’ in Winschoten onder supervisie van de ontwerpers Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peeters van Bureau het Wilde Oosten. De bank vertelt o.a. het verhaal over de ontginning van de streek en afgraving van de wijken. Het is een eerbetoon aan de harde werkers van weleer. De leerlingen van De Sleutel hebben zich verdiept in het thema en familieleden en dorpsbewoners bij het project betrokken. Ook mochten ze een eigen mozaïeken kunstwerk in het atelier maken.

Vrijwilligers verrichten monnikenwerk
Hoewel leden van een werkgroep altijd hun steentje mogen bijdragen, ligt het allergrootste aandeel van het beplakken van de verhalenbanken bij een groep van ruim twintig vrijwilligers. Met uiterste precisie en engelengeduld werken zij wekelijks in het atelier aan de banken en zorgen zij dat het ontwerp steentje voor steentje wordt gerealiseerd. Ieder heeft zijn eigen specialiteit van het bakken en snijden van glas tot en met het beplakken met mozaïeksteentjes en het invoegen van de bank. Intussen zijn er verspreid over de provincie Groningen al ruim 70 social sofa’s te bewonderen. In de serie van tien banken voor het leer- en sportpark in Veendam worden vooral verleden, heden en toekomst zichtbaar gemaakt en met elkaar verbonden. Raaijmakers: “We zijn erg blij met en trots op onze vrijwilligers. Dankzij hen zijn we steeds meer in staat om tot de gewenste verfijning te komen: het gevolg van hun jarenlange inzet en betrokkenheid en daarmee verkregen ervaring en vakmanschap. Zo zit het. Een dirigent is afhankelijk van de kwaliteit van zijn orkest en bij ons is het niet anders.”

Het initiatief van tien verhalenbanken komt van de ’Veendammers van het Jaar 2016’, Henk Spelde en Mia van Selling. Zij coördineren het geheel en vormen een projectgroep met de genoemde ontwerpers en met Rudie Spitzen van Compaen Veendam en Frans Warntjes van Winkler Prins Veendam.

Onthulling bank met tentoonstelling
De Wildervank-Bareveld-Borgercompagnie bank krijgt een tijdelijke plek op het plein van o.b.s. De Sleutel in Wildervank. Als het leer- en sportpark Veendam gereed is, krijgen alle tien banken hun definitieve bestemming op dit park. Daarop vooruitlopend vindt onder het toeziend oog van leerlingen, medewerkers en ouders/verzorgers van De Sleutel, vrijwilligers, donateurs en sponsoren alvast de onthulling van deze bank plaats op donderdagmiddag 14 november as. op het schoolplein van De Sleutel aan de J. Kammingastraat 100, 9648 KK Wildervank.

De school koppelt aan deze onthulling ook een tentoonstelling van verzameld informatiemateriaal, tekeningen, foto’s en van de door leerlingen gemaakte mozaïeken tegels. Deze tentoonstelling is voor belangstellenden vrij toegankelijk te bezichtigen van 16.30 tot 17.30 uur.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.