Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het gaat financieel goed met Veendam

Wethouder Henk-Jan Schmaal legt uit – (F: P. Panneman)

VEENDAM – De gemeente Veendam is financieel gezond en hoeft ook niet extra te bezuinigingen. ” Veendam heeft een sluitende begroting’’. Dat vertelde wethouder Henk Jan Schmaal (GB) maandagavond tijdens de programmabegroting 2020 en het meerjarenperspectief.

Positief

Schmaal is al dertien jaar bestuurder in de gemeente Veendam en o.a. verantwoordelijk voor de portefeuille financiën. Hij verklaart de positieve balans omdat er in de Parkstad ‘conservatief wordt begroot. Daar waar veel gemeenten juist opportunistisch begroten doen wij dat niet. “Zo nemen wij onderhoud en dat soort zaken volledig op in onze begroting”, aldus de wethouder bij RTV Noord.

Wat natuurlijk wel meespeelt, is het feit dat Veendam ten opzichte van omliggende gemeenten minder zwembaden heeft en minder voetbalverenigingen in de benen hoeft te houden. Buurgemeente Stadskanaal heeft, bijvoorbeeld, drie buitenbaden en acht voetbalclubs. Veendam doet het met één binnenbad en vier voetbalclubs. “Het is natuurlijk wel iets dat structureel minder geld kost”, aldus Schmaal. ‘Wij hebben maar één zwembad en dan hoef je ook minder geld te reserveren.”

Het begrotingssaldo komt uit op een positief resultaat van 36.000 euro. Daarmee is Veendam een van de weinige Groninger gemeenten die niet in de rode cijfers staat. En dat ondanks een aantal forse investeringen zoals het Leer- en Sportpark aan de Langeleegte en het centrum met de nieuwe pleinen.

Zorgen

Toch zijn de zorgen niet helemaal weggenomen. “Er komt een herijking van het gemeentefonds. We weten niet wat de uitkomst daar van is, dus we moeten ons niet rijk rekenen.” In een persverklaring over de begroting meldde Veendam reeds eerder dat ingrijpende maatregelen voor de jeugdzorg niet worden uitgesloten, wanneer het Rijk niet over de brug komt.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.