Direct naar de inhoud.

Café van de Vrijheid doet Veendam en Stadskanaal aan

  • door:
  • op:
Foto: Public Archives Canada,

VEENDAM – Op dinsdag 26 november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies een Café van de Vrijheid in de bibliotheek van Veendam. Op 28 november wordt Stadskanaal aangedaan.Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd wordt door Marcel Nieuwenweg, worden verhalen verteld over de Tweede Wereldoorlog en zoeken ze Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier willen doorvertellen.

De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. 75 verhalen De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten.

Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie eind november definitief. Deze verhalen willen we graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen. We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes. Café van de Vrijheid In november 2019 wordt in iedere gemeente in Groningen een Café van de Vrijheid georganiseerd. Niet alleen wordt het provinciale en gemeentelijke programma toegelicht, ook worden de iconische verhalen uit de regio besproken. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten – groot of klein.

Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien zijn we voor het NIOD-project De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Heeft u nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kunt u niet aanwezig zijn? Dan kunt u een scan sturen naar info@deverhalenvangroningen.nl.

Praktische informatie Lijkt het je leuk om met één van de verhalen uit jouw regio aan de slag te gaan? Of maak of organiseer je al iets in het kader van 75 Jaar Vrijheid? Heb je interessante verhalen te delen? Wil je meer weten over de activiteiten in jouw gemeente? Je bent van harte welkom! We gaan graag met je in gesprek. ‘Gewoon’ luisteren mag natuurlijk ook. De avonden beginnen om 19:30u, inloop vanaf 19:00u. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via www.deverhalenvangroningen.nl/cafesvandevrijheid.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal