Direct naar de inhoud.

Wijziging eigen bijdrage Wmo

  • door:
  • op:

Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)
STADSKANAAL – Vanaf 2020 verandert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dan betaalt ieder huishouden een eigen bijdrage van maximaal € 19,00 per maand voor hulp of ondersteuning, zo meldt de gemeente Stadskanaal.

Daarbij wordt niet gekeken naar het inkomen en/of het vermogen. Het maakt ook niet uit of iemand veel of weinig hulp of ondersteuning krijgt, ieder huishouden betaalt maximaal € 19,00 per maand. De meeste hulp of ondersteuning die de gemeente aanbiedt, valt onder de eigen bijdrage Wmo.

De verandering in de eigen bijdrage betekent niet dat huishoudens meer gaan betalen. De eigen bijdrage wordt alleen niet meer per vier weken betaald, maar per maand. In 2019 was de maximale bijdrage € 17,50 per vier weken. Omgerekend houdt dit in dat u per jaar dezelfde bijdrage blijft betalen.

Partner en geen AOW? Geen eigen bijdrage!
Bent u getrouwd of heeft u een partner en is minimaal één van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u in 2020 geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt de eigen bijdrage maximaal € 19,00 per maand voor u samen.

Wat blijft hetzelfde in 2020?
Betaalt u een eigen bijdrage voor de Wlz? Dan hoeft u geen eigen bijdrage Wmo te betalen. De berekening van de eigen bijdrage voor beschermd wonen in een instelling blijft hetzelfde.

Verantwoordelijkheid CAK
Het CAK is verantwoordelijk voor het vaststellen en het innen van de eigen bijdrage. Door de veranderingen in de Wmo beschikt het CAK per 2020 alleen nog over cliëntgegevens. Het CAK heeft geen informatie meer over de verstrekte Wmo-ondersteuning. Dit betekent dat u bij het CAK alleen terecht kunt voor vragen over de hoogte van de bijdrage en het innen ervan.

Cliënten met een Wmo voorziening ontvangen tussen 19 en 30 november 2019 een voorlichtingsbrief van het CAK. Heeft u nog vragen over het abonnementstarief dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

Eén reactie op “Wijziging eigen bijdrage Wmo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-