Direct naar de inhoud.

Geschiedenis van het kiesrecht in SHC

  • door:
  • op:
Vrouwen bij de stembus, 1935. Uit: Het Noorden in Woord en Beeld, Groninger Archieven.

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 8 december staat het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal in het teken van 100 jaar kiesrecht in Nederland. In dit themajaar wordt op allerlei manieren stil gestaan bij het feit dat het democratisch recht om te stemmen niet van alle tijden en voor elke burger een vanzelfsprekend recht was en is.

Het programma van deze middag bestaat uit twee delen. Voor de pauze komt Sanne Meijer vertellen over de strijd om het vrouwenkiesrecht. Op 9 mei 1919 werd de wet-Marchant aangenomen waarmee het vrouwenkiesrecht een feit werd. Maar dat daar bijna een halve eeuw aan demonstraties, propagandatochten en verguisde vrouwen aan vooraf ging, was tot voor kort een grotendeels onbekend verhaal. Een verhaal, waarin specifiek ook Groninger vrouwen een grote rol speelden.

Na de pauze gaat Marianne Kruijswijk, directeur van CHC Oldambt, in op kiesrechtverhalen uit Oost-Groningen. Zij deed onder andere onderzoek naar de toename van het aantal kiezers onder invloed van de wetswijzigingen vanaf 1850 tot 1920. Daar zie je verschillen tussen stadssamenlevingen en dorpssamenlevingen, met bijvoorbeeld veel rijke boeren, maar ook hoe het bv. communisten moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt werd om hun verkozen plaats in het bestuur in te nemen. Kruijswijk stelt een paar nieuwe mensen voor, die door de invoering van het algemeen kiesrecht als nieuwelingen op het pluche kwamen.

De middag begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00 (donateurs van het SHC € 4,00 op vertoon van de pas). Voor meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-