Direct naar de inhoud.

Mooie (jaar)getallen

COLUMN – Na honderd jaren wachten zijn we er dan eindelijk. 2020 ! Dat soort (ronde) getallen krijgen we niet vaak. Velen maken het niet eens mee. 1919 was de laatste keer. Daarvoor 1818. En nu dan eindelijk 2020. De volgende keer zal pas in 2121 zijn. Brinkieman is dan allang een geitenkop. Niemand, die in dat jaar leeft, zal ooit weten van onze belevenissen. Allemaal verleden tijd.. Zeg nu zelf, wat weet jij van de belevenissen van gewone mensen uit 1919 of uit 1818 of uit 1717. Tja, alleen dat wat opgetekend is en bewaard in de geschiedenisboekjes. ‘De highlights’ zalk moar zegn..

Krinkie op de valreep in 2019 – (F: Gert Jan Kok)

Waarschijnlijk weet niemand in 2121 dat er eens een Krinkiespijer in kerstsfeer stond te spugen in’t Knoal van Stadskanaal. Of dat er ooit een geweldige leuke ‘generatie’ was die kerstfeest vierde in de jaren 70 en 80 in bar-dancing Barrage in Veendam. Om zomaar wat te noemen.

1982

Brinkieman reed in de auto op de Middenweg tussen Veendam en Muntendam richting zijn werk in Zuidbroek, toen hij op de autoradio het nummer ‘1999’ van Prince hoorde. Dat was in het jaar 1982. Ik was gelijk helemaal dol op het nummer. “Gelukkig” dacht ik, “duurt nog wel even voordat het daadwerkelijk 1999 zal zijn”. En kijk nu, we zijn zomaar 21 jaar voorbij het jaar 1999 en 38 jaar voorbij mijn 1e kennismaking met Prince. En Prince zelf ? Hij leeft al niet meer. De mens zo vergankelijk maar zijn muziek blijft.

Hendrik V

En dan hebben we ook nog de mooie jaargetallen die maar eens per 1000 jaar voorkomen. De uiterst zeldzame 1111 of straks 2222 getallen. Wat een feest zal dat geven. Het jaar 2222. Hoe zouden de mensen dan leven. Over 202 jaar. We weten het niet, gaan we niet meemaken. Het enige wat we weten is wat er gebeurde in het verleden. In het jaar 1111 zwaaide Hendrik V met een zwaard. Verder waren er de christelijke Kruistochten. Ware militaire ondernemingen die westerse christenen ondernamen voor verovering en behoud van heilige plaatsen in Palestina. Ook de stad Groningen was er al. Had een soort marktfunctie voor de regio. Op Wikipedia kun je er alles over lezen. 1111, niet iets wat mij echt trekt. Nee dan liever richting 2222.

Wat kunnen we verwachten over 202 jaar? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Maar als ik kijk hoe snel de ontwikkelingen gaan zal de wereld er heel anders uitzien. Overwinnen we ziekten zoals kanker. Hebben we schone energie en verplaatsen we ons op een veilige manier zonder ongelukken. Armoede bestaat (hopelijk) dan niet meer.. Beschikken we over een daadkrachtige Europese Unie, want dat hebben we nodig. Ellende en oorlogen hebben we genoeg gehad in de EU. Samen sterk met eigen cultuur.

Toekomst

Robotisering, automatisering en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. En vermoedelijk weten we in 2222 ook dat we niet het enige planeetje met (intelligent) leven zijn in het oneindige heelal. De toekomst zal mooier zijn dan het verleden ooit was. Maar toch, alles blijft heimwee. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. We houden van nostalgie. Ons bewustzijn, ons eigen plekje tussen de (jaar)getallen. We leven altijd in het nu. Dus geniet nog even van 2019. De volgende keer zit je zomaar in een ander (jaar)getal, euh decennium.

Fijne jaarwisseling maar vooral een gezond 2020 voor iedereen is de wens van Brinkieman (1e kerstdag 25 december 2019).

  • Bert Jan Brinkman is redacteur bij RTVeen.nl en schrijft de columns op persoonlijke titel

Eén reactie op “Mooie (jaar)getallen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-