Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Geen storing windmolens bij LOFAR

Archieffoto: De plek waar de windmolens komen

STADSKANAAL/BORGER – De bouw van windpark Drentse Monden en Oostermoer in de Veenkoloniën kan worden afgemaakt. Uit metingen rondom de eerste test-turbine blijkt dat de verstoring van de nabijgelegen LOFAR-telescoop binnen de perken blijft. Dat meldt RTV Noord.

Bedenkingen
Astron, de eigenaar van de telescoop, had grote bedenkingen bij de komst van het windpark omdat de elektromagnetische straling die erbij vrijkomt, ruis veroorzaakt in de metingen. Daarom werd in 2016 een convenant gesloten waarin de minimumeisen van Astron werden vastgelegd. Daarbij deden zowel het windpark als Astron concessies: de bouwplannen werden aangepast en de astronomen zagen af van een deel van hun onderzoeksprogramma.

Straling
Nu blijkt uit onderzoek dat het de windparkbouwer is gelukt om de straling voldoende te reduceren, namelijk met minimaal 35 dB. Dat is behaald door diverse technische aanpassingen. Nu de testmetingen goede resultaten laten zien, staat niets de bouw van de turbines van het windpark in de weg. Naar verwachting is het gehele windpark in 2021 operationeel.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.